Petra Kvitová dala zapomenout na nevýrazné výkony z úvodní poloviny sezony a na dvorcích opět řádí. Po bronzu z olympijských her v Riu se dočkala na oblíbeném turnaji ve Wu-chanu i prvního letošního titulu!

Na čínském podniku, který vyhrála už v roce 2014, cestou do finále zvládla třísetový thriller se světovou jedničkou Angelique Kerberovou z Německa, vyřadila pětku Simonu Halepovou z Rumunska a v bitvě i triumf nedala šanci ani nasazené jedenáctce Dominice Cibulkové, které povolila jen dvě hry.

"Bylo skvělé zdolat Angie, to mi dodalo hodně sebevědomí. Sice jsem po tom urputném boji byla fyzicky unavená, ale psychicky jsem byla schopná bojovat dál. Odehrála jsem neuvěřitelné zápasy," uvedla Kvitová, kterou nyní čeká podnik v Pekingu (začne až druhým kolem).

Šestadvacetiletá Kvitová získala už osmnáctý titul na okruhu WTA, první od loňského srpna, kdy ve finále v New Havenu zdolala Šafářovou.  "Wu-chan je jedním z mých oblíbených turnajů a jsem ráda, že jsem znovu po delší době získala nějakou trofej," zářila.

Přiblíží se elitní desítce

Lvice Kvitová, která byla ve Wu-hanu až turnajovou čtrnáctkou, měla před sobotní bitvou s hbitou Cibulkovou sice pozitivní bilanci 4:2, poslední dva zápasy ale prohrála. Tentokrát však na dvorci jasně dominovala a z vítězství se radovala už za hodinu a tři minuty. K triumfu si pomohla mimo jiné i devíti esy.

"Petra dnes předvedla výkon, při němž jsem nemohla udělat nic víc. Brutálně servírovala, returny mě dostávala pod tlak a nepustila mě k mé hře. Všechno hrála rychle na vabank. Finále jí vyšlo na 150 procent," uznala Cibulková, která v Číně vyřadila Karolínu Plíškovou i Barboru Strýcovou.

Kvitová se díky titulu přiblíží ve světovém žebříčku opět elitní desítce, bude jedenáctá. Z Číny si také odváží prémii 471.000 dolarů (11,3 milionu korun). Dvojnásobná wimbledonská šampionka se navíc vrátila do boje o účast na vrcholném podniku sezony Turnaji mistryň. V bodování letošní sezony je dvanáctá, účast si zajistí nejlepší osmička.

Šafářová má jistý Turnaj mistryň

Ve Wu-chanu se v sobotu postavily proti sobě také bronzové medailistky z olympijských her v Riu Šafářová a Strýcová. A od začátku měla jasně navrch prvně jmenovaná. Její fedcupová kolegyně v prvním setu dvakrát prohrála své podání a v druhé sadě to zopakovala. S Mirzaovou ještě za stavu 2:5 vykřesaly naději, ale prohru už neodvrátily a za hodinu a tři minuty bylo rozhodnuto.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou jsou v závěru sezony ve skvělé formě, což dokumentovaly triumfem na US Open. Ve Wu-chanu neztratily ani set, přestože byly nasazené až jako pátý pár, a prodloužily sérii na jedenáct výher v řadě. Šanci postoupit mezi osm nejlepších dvojic světa mají také Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou a Karolína Plíšková s Němkou Julií Görgesovou.

ČTĚTE TAKÉ: Kristýna Plíšková slaví první titul v kariéře, překvapila v Taškentu

WU-CHAN (Čína)

Ženy, dvouhra - finále: Kvitová (14-ČR) - Cibulková (10-SR) 6:1, 6:1.
Ženy, čtyřhra - finále:
Šafářová, Matteková-Sandsová (5-ČR/USA) - Mirzaová, Strýcová (3-Indie/ČR) 6:1, 6:4.

PEKING (Čína)

Ženy, dvouhra - 1. kolo: Muguruzaová (2-Šp.) - Beguová (Rum.) 2:6, 6:2, 6:3, Cornetová (Fr.) - Rogersová (USA) 4:6, 6:2, 6:2, Lisická (Něm.) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 6:2, 6:2, Putincevová (Kaz.) - Ostapenková (Lot.) 6:1, 3:6, 7:5, Wickmayerová (Belg.) - Puigová (Portor.) 6:2, 6:0, Bencicová (Švýc.) - Becková (Něm.) 6:3, 6:2, Makarovová - Vesninová (obě Rus.) 6:2, 6:1.