"Moje kariéra jde postupně. Všechno na sebe tak postupně navazuje," říká česká tenistka.

Po osmi letech svět poznává jméno Šafářová. "Zvykám si na nové pozice, ve kterých se ocitám. Ale zatím všechno beru pozitivně," usmívala se po dnešním vítězství v deblu s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Sladce tak zakončila skvělých patnáct dnů, které na Roland Garros prožila. Čtyřiadvacet hodin po prohře se světovou jedničkou Serenou Williamsovou z USA už byl smutek víceméně pryč. "Jo, teď jsem strašně nadšená. I výsledek singlového finále je krásný. Neuvěřitelné dva týdny," řekla.

Mezi elitu se nedostala jako mladá hvězda, ale až po dvanácti letech na okruhu. Do finále ve dvouhře při svém čtyřicátém grandslamu v životě. Proto si úspěch víc vychutnává.

"Strašně moc si toho vážím, protože mi to trvalo tak strašně dlouho a kolikrát jsem byla relativně blízko a nepodařilo se mi to. Stále jsem čekala, o to víc si to dneska užívám," poznamenala svěřenkyně kanadského trenéra Roba Steckleyho. Právě on je jednou z "příčin", proč se jí tak daří.

U dvojnásobné vítězky Wimbledonu Petry Kvitové mohla v minulých letech vidět, co s sebou velký úspěch přináší. A také o Šafářovou nyní bude velký zájem ze všech stran…

Raketu týden neuvidí

"Je to něco nového. Zatím jsou všechny ohlasy tak pozitivní a krásné a doufám, že takové to bude pořád. Až v budoucích dnech ale poznám, jak se mi změnil život. Čeká mě asi dost povinností," řekla brněnská rodačka.

Uvědomuje si, že na dalších turnajích se na ni bude chtít každý vytáhnout. Jako hráčka světové desítky (7.) bude muset hájit získané pozice. "Teď se raduju z toho, co je, ale pak se samozřejmě budu muset vyrovnávat s tlakem, který jsem před tím neměla. Budu brát tenis pořád stejně," tvrdí.

"Když to občas nevyjde, není příjemné slyšet negativní komentáře, ale to je prostě spojené s úspěchem. Mám kolem sebe tým skvělých lidí, kteří mě podporují za dobrých i špatných časů," spoléhá se na podporu nejbližších.

Po Roland Garros si dá týden volno. Vyléčí bolavé zápěstí a raketa poletí do kouta. "Tu neuvidím týden," řekla. Už na ni dolehla únava a těšila se na běžné věci. "Budu hlavně s rodinou, kamarády a pořádně to oslavíme."

Na odměnách za dvouhru a čtyřhru na letošním French Open vydělala před zdaněním celkem 1,125 milionu eur (v přepočtu 30,8 milionu korun). Co na to říká? Bude šetřit!

"To je krásná součást úspěchu. Určitě si udělám něčím radost, ale ještě jsem nad tím nepřemýšlela," podotkla a dodala, že podle svých slov je dobrá hospodářka. "Myslím, že jsem docela skromná. Tatínek mě vychoval následovně: kup si, co potřebuješ, ale nerozhazuj," konstatovala Šafářová.