Jednatřicetiletá Williamsová si s Šarapovovou, které v předchozím vzájemném duelu ve finále olympijských her dovolila jediný game, poradila za hodinu a 29 minut. V sezoně si připsala už sedmý titul, v turecké metropoli k němu navíc došla bez ztráty jediného setu.

"Těžko popsat, jak se teď cítím. Tohle byl můj sen a jsem moc šťastná, že se mi to povedlo," řekla Williamsová, která lepší sezonu prožila pouze v roce 2002, kdy získala osm titulů. "Měla jsem pomalejší rozjezd, takže tehdy to opravdu byla nejlepší sezona, ale pořád to můžu zlepšit v příštím roce," dodala nástupkyně loňské vítězky Petry Kvitové. Z Istanbulu si odvezla prémii 1,75 milionu dolarů.

V počtu vítězství na Turnaji mistryň se Williamsové v historické tabulce posunula se třemi triumfy na čtvrté místo po bok Kim Clijstersové a Moniky Selešové. Lepší jsou pouze Chris Evertová (4), Steffi Grafová (5) a Martina Navrátilová (8).

Pětadvacetiletá Šarapovová, kterou v pondělí čeká exhibice v pražské O2 areně, nedokázala Serenu Williamsovou porazit od finále Turnaje mistryň v roce 2004. V následujících osmi zápasech vždy prohrála, navíc v nich s patnáctinásobnou grandslamovou vítězkou uhrála jen dva sety.

"Přiznám se, že na náš poslední zápas na Turnaji mistryň jsem si vzpomněla. Tehdy vyhrála a taky byla v žebříčku přede mnou. Dneska jsem prostě neměla co ztratit," uvedla Williamsová, která zakončí rok na třetí příčce žebříčku. Šarapovová je druhá za Viktorií Azarenkovou z Běloruska, kterou vyřadila v sobotním semifinále.

ČTĚTE TAKÉ: Hradecká s Hlaváčkovou na titul ve čtyřhře nedosáhly.

Tenisový Turnaj mistryň v Istanbulu (tvrdý povrch, dotace 4,95 milionu dolarů):

Dvouhra - finále: S. Williamsová (3-USA) - Šarapovová (2-Rus.) 6:4, 6:3.