"Tohle je na tenisu nejkrásnější," řekla Serena Williamsová o pocitech po proměněném mečbolu a radosti z triumfu. V newyorském finále zdolala v neděli světovou jedničku Viktorii Azarenkovou, přitom ale měla namále - v rozhodující třetí sadě dvakrát dotahovala ztrátu a v desáté hře byla dva míče od porážky.
T
řicetiletá Williamsová navázala výhrou na triumf na trávě ve Wimbledonu, kde posléze získala také zlatou olympijskou medaili.

Skvělému létu ale předcházel kolaps na pařížské antuce. Na Roland Garros prohrála s domácí Virginií Razzanovou. "Byla jsem na tom pak bídně. Dlouho mě ale porážka tolik nemrzela, prohry mě motivují," řekla Williamsová. "Nevím, jestli mi Paříž pomohla, ale chci věřit, že ano, protože chci dokázat víc, víc a víc."

Ve Wimbledonu, na olympiádě i na US Open Williamsová ukázala, že pokud je zdravá a má chuť hrát, je nejlepší hráčkou, i když není v žebříčku první. Soupeřky drtila a až Azarenková ve finále v New Yorku s ní dokázala držet krok.

Výhra doma je mimořádná

"Výhra ve Wimbledonu je vždycky mimořádná, ale tady (na US Open) jsem doma, ve své zemi, a proto je vítězství o něco sladší," řekla Williamsová, která ještě loni začátkem roku ležela v nemocnici kvůli plicní embolii, ale uzdravila se.

"Nemyslím na špatné věci, které jsem prožila, protože život pokračuje. Snažím se zůstávat pozitivní," prozradila svoji filozofii. "Šampionem není ten, který vyhrává, ale ten, kdo se dokáže po pádu zase zvednout. Já jsem se dostala dolů už několikrát, ale pokaždé jsem se dokázal oprášit a zase vyhrávat. Jsem toho schopna."

Letošní titul Williamsové dal zapomenout na předchozí ročníky US Open, které končila rozčilená a neudržela nervy na uzdě. V roce 2009 prohrála v semifinále s Kim Clijstersovou a za osočení rozhodčí dostala později pokutu, loni při prohraném finále se Samanthou Stosurovu přišla o bod, protože při soupeřčině brejkbolu zakřičela "Come on!" v momentě, kdy ještě nebyla výměna u konce.

Konečně v klidu

"Po dlouhé době jsem tady neztratila svůj klid," usmála se Williamsová, ale přiznala, že k tomu neměla daleko. Ve druhém setu finále jí čárový sudí odpískal chybu nohou. "Každý hned myslel na loňský rok a čekal, co přijde. Ale já si řekla, která to byla noha, aby se to už neopakovalo, a dokázala jsem se udržet," řekla.

První grandslamový titul získala Serena Williamsová na US Open před třinácti lety. V roce 1999 se v New Yorku radovala jako sedmnáctiletá. Co mají tehdejší a současná Williamsová společného? "Obě toho měly hodně před sebou. I když je mi třicet, cítím se pořád mladá a nikdy jsem se necítila lépe a více hladová (po úspěchu). Už bych chtěla hrát další grandslam, protože tenhle vítězný pocit miluji."