Měl pravdu, letošek zatím tenisové fanoušky rozhodně nenudí.

Otázka je, jestli už opravdu končí éra čtyř velikánů, kteří nesmlouvavě vládli světovému tenisu v uplynulé víc než dekádě (a mimochodem vyhráli 45 z posledních padesáti grandslamů).

Murray i Djokovič sice prožívají hodně rozpačitou sezonu (Srb ji už raději předčasně zabalil), ale došlo k hvězdnému comebacku leckým odepisovaných veteránů Rogera Federera a Rafaela Nadala.

TRNITÁ CESTA ZPÁTKY NA VRCHOL

Druhý jmenovaný se dnes dokonce vrací na post světové jedničky. „Hlavní je, že v sobě pořád mám lásku a vášeň k tenisu,“ svěřil se rodák z Mallorky, kterému v posunu do čela žebříčku nezabránila ani čtvrtfinálová porážka v Cincinnati s australským skandalistou Nickem Kyrgiosem. Jeho trnitá cesta přes všechny pády, zranění a chronické bolesti zpátky na vrchol je jako dělaná pro hollywoodský scénář.

Novak Djokovič na Wimbledonu.
Smršť zranění kosí hvězdy. Jsou tenisté přepracovaní?

Nicméně faktem zůstává, že časy se v mužském tenise mění. Nadal s Federer sice letos dominují (Španěl vyhrál Roland Garros, švýcarský elegán pro změnu Australian Open i Wimbledon), soumrak „Velké čtyřky“ přesto nastal. Poměry na špičce žebříčku jsou vyrovnanější než za hodně dlouhou dobu. Mládí se zvolna, ale jistě tlačí vpřed.

Nadalových 7645 bodů je vůbec nejmenší bodový zisk, který stačil na post jedničky od zavedení nového systému v roce 2009. Španělský antukový král za ně vděčí především svému oblíbenému povrchu právě na oranžové antuce získal dvě třetiny letošních bodů.

„Jsem šťastný, jak se mi letos zatím daří a že jsem znovu světová jednička. Měl jsem různá zranění, trápil jsem se svou hrou. Ale tvrdě jsem pracoval a uchoval si chuť do tenisu,“ svěřil se Nadal zámořským novinářům.

Když se stal před devíti lety prvním tenistou světa vůbec poprvé, prý to byl skvělý pocit, ale teď si to Nadal užívá víc. „Je to pro mě výjimečné kvůli tomu všemu, čím jsem si musel projít,“ prohlásil jeden z favoritů nadcházejícího US Open. Potká se v New Yorku ve finále znovu s Federerem?

Karolína Plíšková na Roland Garros.
Soupeřky rozhodly: Plíšková bude jedničkou i při US Open

Je to klidně možné, zranění řady hráčů první světové desítky dělají z letošního US Open možná nejméně předvídatelný grandslam posledních let. Šanci zabodovat bude mít i Tomáš Berdych, který jinak v žebříčku po porážce v 1. kole v Cincinnati dál klesl na samou hranici top 20 (je devatenáctý).

ŠANCE NA TURNAJ MISTRŮ ŽIJE

Takhle špatně na tom byl naposledy v březnu 2010.

Přesto může pořád pomýšlet dokonce na Turnaj mistrů. Na US Open kvůli své loňské absenci neobhajuje žádné body, řady konkurentů kvůli zraněním řídnou. V pořadí určujícím postup do Londýna (kterému vévodí Nadal s Federerem) je Berdych jedenáctý, velmi pravděpodobně však po odečtení zraněných hráčů poskočí o pěkných pár míst vzhůru.

Jak že to říkal Murray? Opravdu zajímavá sezona…

Lucie Šafářová.
Šafářová se stane světovou jedničkou ve čtyřhře