Skot Murray ukončil 76 let dlouhé čekání Britů na grandslamového šampiona. Před ním se naposledy z titulu radoval Fred Perry také v New Yorku v roce 1936.

Pětadvacetiletý Murray uspěl v grandslamovém finále na pátý pokus stejně jako před lety Lendl, kterého angažoval před touto sezonou. Ve Wimbledonu letos ještě Murray finále prohrál, ale pak ovládl olympiádu a nyní triumfoval na US Open.

"Novak je velmi silný, bojoval až do úplného konce a ani nevím, jak jsem dokázal zápas ukončit," řekl Murray předtím, než převzal trofej pro vítěze. Ocenil i Lendla, který stál v hledišti a lehce se usmíval. "Je jedním z nejlepších hráčů historie, hrál tady osmkrát za sebou finále a je skvělé ho mít při sobě v těžkých chvílích."

Za titul získal Murray, semifinálový přemožitel Tomáše Berdycha, odměnu 1,9 milionu dolarů a v žebříčku ATP se posunul ze čtvrtého na třetí místo.

Finále opět ovlivnil vítr

Finále ve Flushing Meadows zpočátku nenabídlo ve větrných podmínkách skvělý tenis, ale drama a boj. Murray se stejně jako proti Berdychovi vypořádal s větrem dobře, ale dva brejky neudržel a první set rozhodl až tie-break. Murray se nakonec radoval poté, co využil šestý setbol v hodinu a 27 minut dlouhé sadě.

Murray vedl ve druhém setu rychle 4:0, ale po vlastních chybách o náskok přišel. V dlouhých výměnách měl ale více trpělivosti. Popáté v utkání prorazil podání druhého hráče světa Djokoviče ve dvanácté hře a získal dvousetový náskok.

Djokovič ale britské fanfáry ještě odložil. V třetí sadě přidal na razanci, dobře returnoval a brejky v třetí a sedmé hře vykřesal naději na obrat v utkání. Ten podpořil ziskem Murrayho podání v první hře čtvrtého setu, a to i díky tomu, že hrál odvážněji. Chodil si i pro body k síti a po čtyřech hodinách srovnal stav setů na 2:2.

Nejlepší tenis v nejtěžších chvílích

Otočit finále US Open z 0:2 dokázal naposledy Pancho Gonzales z USA v roce 1949, ale Murray bolestivou prohru odmítl. Na hranici vyčerpání začal hrát Brit svůj nejlepší tenis v utkání a spolu s Djokovičem zvedali diváky ze sedadel.

Murray zaútočil hned v úvodu rozhodujícího setu, dvakrát vzal o sedm dnů mladšímu kamarádovi Djokovičovi podání, vedl 3:0 a byl hodně blízko výhře. Djokovič si stále častěji protahoval unavené nohy, ale bojoval a snížil na 2:3. Více už ale nestihl, v koncovce příliš chyboval. Zkusil ještě před poslední hrou soupeře rozhodit z rytmu, vzal si čas na ošetření a nechal si masírovat stehno, ale zvrat nepřivolal.

Murray při podání zápas ukončil po čtyřech hodinách a čtyřiapadesáti minutách. Využil druhý mečbol a nevěřícně se chytl za obličej, pak se objal s Djokovičem. "Blahopřeji ti k prvnímu grandslamu, zasloužíš si ho," řekl Djokovič Murraymu. "Já se snažil, co to šlo. Byl to další fantastický zápas, který nezapomenu," dodal.

Djokovič letos vyhrál Australian Open a měl na dosah další dva grandslamové vavříny, ale finále prohrál na antuce v Paříži i nyní na betonu v New Yorku.

US Open, mezinárodní tenisové mistrovství USA v New Yorku (dotace 25,526.000 dolarů)

Muži, dvouhra - finále: Murray (3-Brit.) - Djokovič (2-Srb.) 7:6 (12:10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2.

Vizitka britského tenisty Andyho Murrayho

Datum a místo narození: 15. května 1987, Dunblane
Státní příslušnost: Velká Británie
Výška a váha: 190 cm, 84 kg
Největší úspěchy: vítěz US Open 2012; OH 2012 (Londýn) - zlato (dvouhra) a stříbro (smíšená čtyřhra); vítěz 24 turnajů ATP ve dvouhře a dvou ve čtyřhře
Aktuální postavení na žebříčku ATP: 4. místo (nejlépe 2.)
Rodina: svobodný
Ostatní: jeho hra je založena na výměnách od základní čáry, výborném pohybu a minimálním množství nevynucených chyb; s tenisem začínal skotský rodák jako tříletý, dlouho se souběžně věnoval i fotbalu; profesionálem od roku 2003, prvního turnajového titulu na okruhu ATP dosáhl o tři roky později v San Jose; do elitní desítky světového žebříčku se poprvé dostal v dubnu 2007, dosud nejlépe byl druhý v srpnu 2009; od začátku letošního roku ho trénuje slavný Čechoameričan Ivan Lendl; v grandslamovém finále uspěl až na pátý pokus, předtím třikrát prohrál s Federerem (na US Open 2008, Australian Open 2010 a letos ve Wimbledonu) a jednou s Djokovičem (na Australian Open 2011); na odměnách si dosud vydělal více než 23 milionů dolarů; má vlastní stránky www.andymurray.com.