Sen o hattricku se hodně vzdálil. Výsledky obhájců titulu?

Čtvrtfinalista nedávného US Open začal jako první. Jenže viditelně zaostával a nakonec prohrál 3:6, 2:6 a 3:6. Šestkrát ztratil podání, soupeře připravil o servis pouze jednou. "Byl to můj nejhorší zápas, co jsem kdy odehrál v Davis Cupu," přiznal Berdych.

Potom šel na kurt v areálu Rolanda Garrose jeho kolega. A tady žebříček nelhal. Rosol na favorita neměl, i on prohrál 2:6, 2:6 a 3:6.

Šance (poslední) pro hosty, kteří před tímto utkáním vyhráli jedenáct zápasů v řadě? Debl. Radek Štěpánek by se měl objevit po boku Tomáše Berdycha. Zkušené dvojici se v Davis Cupu daří. "Pořád je šance. Ještě není konec, rezignovaní nejsme. Francouzští tenisté předvedli fantastický výkon, speciálně Gasquet, to jsem nečekal," řekl Navrátil.

Rosol čelil dělovým ranám

Rosol dostal poprvé v plné sestavě v pátek přednost před Štěpánkem, ale zázrak se nekonal. Na Tsongovu tvrdou hru nestačil.

Soupeř mu nastřílel jedenáct es a dělové rány předváděl i během krátkých výměn. Získal 48 vítězných míčů a Rosol mu nedokázal ani jednou vzít podání. Od začátku se skóre vyvíjelo ve prospěch domácího favorita a zápas skončil k radosti pařížského publika za hodinu a půl.

"Věděl jsem, že musím odehrát dobrý zápas, abych vyhrál, a na úrovni svého maxima. Bylo to těžké, Jo-Wilfried odehrál mnohem lepší zápas než já, prostě mě přejel. Nenašel jsem na něj hru a nic mi nedovolil. Dneska jsme neuhráli ani set a dostali lekci oba dva," řekl Rosol.

Berdych by potřeboval víc času

Šestý hráč světa se od začátku s přesně hrajícím Gasquetem trápil. České jedničce chyběla energie a míče od Berdychovy rakety jakoby neletěly, což se snažil řešit a jen v první sadě dvakrát měnil raketu. Často ale soupeři pomáhal nevynucenými chybami. V úvodní sadě jich udělal sedmnáct a celkem v utkání osmatřicet.

Francouz diktoval tempo výměn a využíval své techniky - přeliftovanými údery nepouštěl Berdycha k agresivní hře, trefoval jednoručným bekhendem rohy kurtu, přesně prohazoval a přidal i milimetrový lob. Berdycha se z lavičky snažil vyburcovat Štěpánek, ale záblesk naděje se objevil jen uprostřed druhé sady.

V té Berdych snížil z 0:3 na 2:3, ale zápasu jinak vládl Gasquet, který rozezpíval hlediště. Zápas trval dvě hodiny a sedm minut a Berdych ho symbolicky ukončil dvojchybou.

"Richard hrál velmi dobře. Pravdou je, že jsem nebyl dost konkurenceschopný, proto to skóre vypadá tak, jak vypadá. Pro mě jsou tyto podmínky nejtěžší, co mohly být. Přijít z tvrdého povrchu na antuku. Potřebuju víc času na to, abych hrál lépe. Byla to dobrá volba Francouzů. Musím se přes to přenést," řekl Berdych.

Francie naposledy vyhrála v roce 2001

Osmadvacetiletý Berdych prohrál v Davisově poháru páteční dvouhru poprvé od roku 2010 a po deseti výhrách v úvodním dnu v řadě. S jednadvacátým hráčem žebříčku Gasquetem prohrál z devíti zápasů pošesté v kariéře.

Češi vyhráli Davisův pohár loni a předloni a snaží se jako první tým od vzniku Světové skupiny v roce 1981 získat vítězný hattrick. Třikrát za sebou byli naposledy ve finále v letech 1999 až 2001 Australané, Francie naposledy získala "salátovou mísu" právě v roce 2001.

Semifinále tenisového Davisova poháru v Paříži (antuka, Roland Garros):

Francie - ČR 2:0 po pátečních dvouhrách
Gasquet - Berdych 6:3, 6:2, 6:3.
Tsonga - Rosol 6:2, 6:2, 6:3.