Štěpánek v pražském finále se Španěly získal v rozhodující dvouhře vítězný bod, po němž Češi zvedli nad hlavu po dlouhých 32 letech "salátovou mísu". Triumf v Davis Cupu je pro karvinského rodáka nezapomenutelnou kapitolou života. "Vylezli jsme na daviscupový Mont Everest a povedla se nám tím uzavřít jedna etapa. Teď jsou před námi další výzvy - grandslamy a turnaje," řekl Štěpánek.

Pocit nadšení ho zcela zaplnil. Pomohl mu lépe vstřebat únavu po dlouhé sezoně, ale zároveň se musel na začátku přípravy krotit. "Byl jsem strašně natěšený. Člověk si myslí, že mu patří celý svět, ale na to je třeba zapomenout. Už je to historie a všichni budeme od ledna na stejné startovní čáře," řekl Štěpánek novinářům v Prostějově.

Stále kolem sebe slyší, že je tenisovým veteránem. Vždy se tomu usměje a ukáže na své výkony a výsledky. V žebříčku ATP je jednatřicátý, letos vedle Davis Cupu vyhrál Australian Open ve čtyřhře a dostal se do semifinále dvouhry v Memphisu.

Na konec kariéry nemyslí

"Vůbec o konci nepřemýšlím, to se spíš táhne k mému věku. Ale jak vidíte, tak věk není překážka. Dokud budu zdravý a porážet ty nejlepší, tak končit nehodlám. Věřím, že před sebou můžu mít ještě dva tři dobré roky," doufal Štěpánek. "Tenis mě baví, mám ho rád se vším všudy a užívám si každou vteřinu," doplnil.

V létě Štěpánek obnovil spolupráci s Petrem Kordou, který stál za jeho úspěchy posledních deset let. "Petr na mě byl vždycky tvrdý, snaží se mě tlačit dopředu, abych byl pořád lepší," řekl Štěpánek a věděl, že po výhře v Davisově poháru nesmí usnout na vavřínech. "To mi nemusel připomínat, to jsem měl v hlavě. Je třeba makat poctivě dál, snažit se z toho udělat výhodu a úroveň hry posunout dál," řekl.
Letos poprvé nejel Štěpánek za bývalou světovou dvojkou a vítězem Australian Open 1998 Kordou na Floridu, ale sešli se a trénovali v Praze. "Strašidelně mi ulehčilo rozhodování, že si Petr našel čas a přiletěl za mnou," děkoval Štěpánek.

Ještě předtím nabíral fyzickou kondici. S Markem Všetíčkem vyrazili nově na Tenerife. Běhal v písku na pláži, nebo ve výšce přes 2000 metrů na úpatí sopky Pico de Teide. "Musím říct, že mě to strašně překvapilo a vyšlo nám neuvěřitelné počasí. Ty dny byly hodně dlouhé a náročné, ale v těle se to ukládá," řekl Štěpánek.

Jeho prioritou nadále zůstává dvouhra

"Dokud budu hrát, tak to tak zůstane," řekl. Letos ale vytvořil elitní deblový pár s Indem Leanderem Paesem. "Debl hrajeme na nejvyšší úrovni. V tom trendu chceme pokračovat a navázat na úspěchy. I když to bude těžší, protože se na nás ostatní budou chtít vytáhnout."

Na turnajích i v Davisově poháru bude zažívat nový pocit. Všichni se na Čechy jako vítěze slavné mísy budou chtít vytáhnout. "To je přirozené, tak jako my vždycky chtěli porazit obhájce. Vítězství nám určitě dodá sebevědomí a ty skvělé momenty zase zkušenosti, ale musíme k tomu přistoupit pokorně," uvedl Štěpánek.

V prvním kole tenisty čekají už za měsíc a půl Švýcaři. Nejspíše jim bude chybět Roger Federer, ale Štěpánek zápas nepodceňuje. "I bez něj jsou nebezpeční. My musíme mít svou pohodu, abychom byli připravení. A jít krok za krokem. Co jsme dokázali letos, bude příští rok historie. Začíná se od nuly, budeme dávat bod k bodu, aby se nám podařilo vyhrát co nejvíce utkání," dodal Štěpánek.