Tenisová euforie zaplavila střed Evropy. Triumf českých tenistů v Davisově poháru vyvolal spoustu jásotu, slz, dojetí a také otázek.

Jak se velké vítězství vlastně zrodilo? A lze ho opakovat i v dalších sezonách?

Lehčí je odpověď na první otázku. Kouzlo úspěchu spočívá v takřka bezchybné spolupráci mezi Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem. Právě oni dva se starali o klíčové body. Nejen letos, ale i v minulých ročnících.

Prohra ve finále byla obrovskou zkušeností

„Všichni víme, že bez jednoho z nich bychom neuspěli," povídal kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil. Nikdy se nebál vložit plnou zápasovou zátěž na bedra dvou nejlepších českých hráčů, i když si za to občas vysloužil kritiku.

Tak vznikla mašina na vítězství, i když ne bez porodních bolestí. Velkou a trpkou zkušeností byl třeba tři roky starý debakl ve finále ve Španělsku. A co teprve loňská domácí prohra s Kazachstánem? Věřil by tehdy někdo v zisk „salátové mísy"?

„Ta porážka byla ponaučením pro Tomáše. A důkazem, jak je Davis Cup specifický a že se v něm smazávají žebříčkové rozdíly mezi hráči," zavzpomínal Jaroslav Navrátil.

Letos potkalo jeho výběr také štěstí. Ve druhém kole chyběl Srbům Novak Djokovič, Argentincům se v semifinále zase zranil Juan Martín del Potro. A Španělé do Prahy přijeli bez Rafaela Nadala.

Téměř neporazitelné duo

„Měli jsme těžký los, ale nahrálo nám i to, že soupeřům občas chyběla jednička," uznal český kapitán.

Tomáš Berdych i Radek Štěpánek mezitím vytvořili skoro neporazitelné duo ve čtyřhře a byli schopni pravidelně sbírat body i v singlu.

„Máme tu euforii. Kluci teď budou neskutečně populární. Věřím, že nezblbnou a pojede to dál," prohlásil po finále trenér vítězného československého týmu z roku 1980 Pavel Korda.

Opravdu to pojede dál? Získat titul je těžké, ale obhájit ho je mnohem náročnější tak zní otřepaná sportovní pravda. Jako příklad může posloužit právě úspěšná skvadra z počátku osmdesátých let.

V pokerové tváři se objevily slzy

„Samozřejmě jsme si mysleli, že vyhrajeme pětkrát za sebou. Ale to bylo strašně těžké," řekl legendární Ivan Lendl, na jehož jindy pokerové tváři se po nedělním finálovém triumfu objevily i slzy.

Klíčové bude, aby i v dalším roce v týmu zůstaly obě opory. „Nechci předbíhat, ještě jsme o tom nemluvili. Po dovolené to probereme, ale není důvod společně nepokračovat," míní Jaroslav Navrátil.

Cesta za obhajobou začne příští rok ve Švýcarsku.

„Záležet bude pochopitelně na tom, jestli za domácí nastoupí Roger Federer," uvědomuje si český kapitán.

Jedna mise je splněna, druhá začíná. Skončí stejně šťastně?

KOMPLETNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z DAVIS CUPU NALEZNETE TADY