Obavy českých tenisových fandů se potvrdily. Bojovat o finále Fed cupu proti silnému týmu USA nepojedou Strýcová, Hradecká, ani Šafářová. Omluvila se ale také lounská ranařka Karolína Plíšková, dvojnásobná držitelka prestižní týmové trofeje, která v posledních dvou finálových kláních uhrála rozhodující body. Důvod? Podle jejího vyjádření velmi náročný program a útok na úspěch v grandslamech. Naopak premiéru si díky omluvenkám tradičních bojovnic ve Fed cupu odbude její sestra Kristýna.

Karolína Plíšková ve Fed Cupu proti Španělsku.
Legenda Navrátilová: Plíšková může být jedničkou. Má na to hru, tělo i hlavu

Náročný program

Karolína PlíškováZdroj: DENÍK/Pavel SonnekKarolína Plíšková, která na pozici české jedničky vystřídala Petru Kvitovou a v minulých dvou sezonách výrazně pomohla k zisku trofejí pro vítězky Fed cupu a uhrávala rozhodující body, přiznala už před časem, že přemýšlí, zda duel s USA kvůli velmi nahuštěnému programu nevynechá. „Program je opravdu náročný, zvlášť když takhle postupujete v turnajích dál, není jednoduché tam někam nacpat ty tři týdny Fed Cupu,“ říkala před časem. Nyní se tedy její rozhodnutí potvrdilo. Trenérovi Pálovi se omluvila a spolu s ní i další opory. Hráčky širší světové špičky, které jsou v top 30, Strýcová s Šafářovou, také nepojedou.

Do USA tak pojedou bojovat naděje. Petr Pála nominoval dvacetiletou Kateřinu Siniakovou (38. na žebříčku), Denisu Allertovou (107.), sedmnáctiletou Markétu Vondroušovou (233.), a také Kristýnu Plíškovou (58. tenistka světa). Dvojče tak „vystřídá“ sestru Karolínu, bude to pro ni fedcupová premiéra.

Karolína a Kristýna Plíškovy
Unikátní šance. Karolína i Kristýna se ukážou doma. Odehrají turnaj v Praze

Kristýna PlíškováZdroj: DENÍK/Miroslav MazalKristýně Plíškové zatím letošní sezona vychází nejlépe v kariéře. Dřívejší vítězka juniorského grandslamu se letos prokousává žebříčkem, aktuálně je nejvýš v kariéře, v turnajích postupuje dál, loni vyhrála svůj první turnaj na okruhu WTA. Lounští fandové jí jistě budou v semifinále Fed cupu držet palce, hrát se bude v 22. a 23. dubna na zelené antuce nedaleko Tampy.

Sestry potěší fanoušky v Praze

Poté se Kristýna Plíšková ukáže i na domácím turnaji v Praze, který startuje 1. května. Tam bude hrát i Karolína. Ta má zatím letos nejlepší vstup do sezony v kariéře, je třetí na světě, dokázala vyhrát v této sezoně už dva turnaje. Z třiadvaceti duelů jich devatenáct vyhrála. Jenže právě pro duely s nejužší špičkou a na útok na vysněný grandslam chce šetřit síly. Úspěch na některém z největších turnajů sezony je její prioritou. Ranařka z Loun cítí šanci. Je připravena kvůli tomu tvrdě dřít, ale také něco „obětovat“.

Karolína Plíšková ve Fed Cupu proti Španělsku.
Hodně náročný program, útok na grandslam. Plíšková zváží, co vynechat

Obětovala letos i čtyřhru. Únavu už sama občas přiznává, cítí ji. Její útočný styl tenisu je hodně fyzicky náročný. Vítězka už osmi turnajů na okruhu WTA, tak bude velmi pravděpodobně omezovat svou účast hlavně na některých menších turnajích. S novým trenérem Kotyzou už ohlásili, že nebude objíždět tolik turnajů, jako v minulosti. Budou pečlivě vybírat, soustředit se spíše na větší podniky. „Chci vyhrát grandslam,“ hlásí letos odhodlaně Karolína Plíšková, loňská finalistka US Open.

České tenisky v minulých šesti letech vyhrály Fed cup pětkrát. Loni zaznamenaly třetí triumf v řadě, dvakrát zvedala nad hlavu trofej i Karolína Plíšková.