Nyní s odstupem času vysvětluje plzeňská rodačka důvod rozpadu úspěšného tenisového páru H+H.

„Nebylo to rozhodnutí, které by přišlo z čistého nebe. Bylo to pravděpodobně nejtěžší rozhodnutí, které jsem zatím ve své kariéře musela udělat," přiznává sedmadvacetiletá česká tenistka Andrea Hlaváčková.

Kdy jste se definitivně rozhodly ukončit dlouholetou spolupráci?
Mnoho faktorů v letošní sezoně sehrálo roli, ale definitivně jsem se rozhodla až po šňůře turnajů v USA a Kanadě.

Na čí popud jste spolupráci ukončily?
Spolupráci jsem ukončila já hned po posledním turnaji naší deblové sezony, na konci září, abych Lucce dala co nejvíce času pro hledání partnerky na příští rok. Bylo to více než tři měsíce, což je naprosto fér, a je to období, ve kterém všechny hráčky hledají parťačky na další sezonu.

Jaké tedy byly hlavní důvody rozpadu úspěšné tenisové dvojice H+H?
Důvodů bylo hned několik. Některé věci v letošní sezoně se mi nelíbily, a přesto, že jsme vyhrály US Open, tak to do té doby byla slabá sezona. Měla jsem to štěstí, že jsem za poslední roky po boku Lucky Hradecké vyhrála stříbrnou medaili na olympiádě, dva grandslamy a mnoho turnajů na okruhu WTA, což věřím, že je vrcholem mého sportu. Nikdy na to nezapomenu a budu za to Lucce vždy vděčná. Může to být pro lidi zvenčí těžké pochopit, ale mám před sebou už jen několik sezon, ve kterých budu mít to štěstí věnovat se tak krásnému sportu, jakým tenis je, a chtěla bych si to naplno užít jak na kurtu, tak mimo něj. Věřím, že partnerstvím s Luckou Šafářovou toho dosáhnu v obou směrech.

Rozešly jste se s Lucií Hradeckou tedy v dobrém?
Je těžké něco ukončit v dobrém, ale já se snažila. Doufám, že čas vše vrátí do normálu.

Jak reagovalo vaše okolí na tuto informaci? Snažil se vám někdo tento krok rozmluvit?
Se všemi blízkými jsem to konzultovala a podpořili mě v mém rozhodnutí.

S Lucií Hradeckou jste jistě zažila spoustu krásných chvil. Jaké situace se vám teď vybaví a na jaké budete nejraději vzpomínat?
Nikdy nezapomenu na okamžiky vítězství, které jsme spolu zažily. Zisk medaile bude tím nejsilnějším momentem v naší společné kariéře.

Jako novou deblovou kolegyni jste si vybrala Lucii Šafářovou. Proč jste si vybrala právě ji?
S Luckou Šafi jsme výborné kamarádky mimo kurt, a proto si myslím, že i na kurtu nám to bude klapat. Věřím i v to, že se budeme na kurtu dobře doplňovat, přece jen pravačka s levačkou jsou vždy nebezpečnou kombinací. Budeme určitě potřebovat trochu času, abychom se úplně sehrály, ale věřím, že nás čekají dobré výsledky.

Jak těžké bude zvyknout si na novou spoluhráčku? Jaká jsou největší úskalí těchto změn?
Samozřejmě nemůžeme čekat převratné úspěchy hned na začátku, speciálně v silné konkurenci na WTA okruhu, ale jsme obě tvrdě pracující holky, které si rozumí, a určitě si to časem vybojujeme a spolu moc užijeme. A o to přece jde, nehrajeme tenis věčně.

Kolik jste toho po boku Lucie Šafářové v minulosti odehrála?
Letos jsme spolu hrály na turnaji v Doha a dostaly se do čtvrtfinále.

Váš pár s Lucíí Hradeckou vstoupil do podvědomí tenisového světa pod přezdívkou H+H. Už máte s Lucií Šafářovou připravenu svoji novou přezdívku pro pár?
Budeme se snažit o takové výsledky, aby si nás fanoušci nějak pojmenovali sami.

Jaké bude vaše první společné vystoupení s Lucií Šafářovou a jak se na něj těšíte?
Sezonu začínáme společně v Aucklandu a pak navazujeme prvním grandslamem roku Australian open.

Jak se rozpad páru H+H dotkne vaší účasti ve Fed cupu?
Z mého pohledu nijak, já jsem vše s fedcupovým kapitánem probrala a jsem otevřená nastoupit ve Fed cupu po boku kohokoliv. Nechám toto na rozhodnutí kapitána, komu dá v příštím fedcupovém utkání důvěru.

Jaké jsou vaše další cíle?
Příští rok bych si chtěla zlepšit bilanci na turnajích v začátku roku, být dobře připravena a jít z týdne na týden nahoru. Žebříčkově a výsledkově se uvidí, co tvrdá práce přinese. Moc se na sezonu těším, protože jsem letos načerpala spousty zkušeností a ponaučení do další sezony, které určitě využiji. Budu muset udělat pár kompromisů, pokud jde o skloubení singla i debla, ale pokud budou výsledky, tak to udělám moc ráda. V singlu bych se chtěla vrátit do první stovky a v deblu se udržet v top 20 nebo ještě lépe v top 10, jako jsem byla většinu letošního roku.