I Tomáš Berdych se tak musel rozhýbat jako na normální zápas, i když mohl v dohrávce s Chorvatem Ivanem Dodigem strávit na londýnské trávě jen dvě hry a pár minut. "Je to dlouhý, ono se to nezdá," přitakal třicetiletý Berdych.

Měl dáno, že jeho dohrávka začne v 11:30 londýnského času. Proto do areálu All England Clubu přijel v devět ráno a šel si zahřát tělo rozcvičkou. "To je víceméně skoro čtyřicet minut," odhalil. Pak zamířil se svým týmem na tréninkové dvorce Aorangi, aby se rozehrál. "To je dalších třicet čtyřicet minut," přiblížil devátý hráč světa.

Jelikož v Londýně pršelo, zápas nezačal podle plánu, ale skoro o hodinu později. "Takže jsem se musel udržovat v pohybu," řekl Berdych. Zároveň řešil, jestli se má najíst nebo ne. "Protože nevím, jak bude zápas dlouhý, jestli deset minut nebo klidně tři a půl hodiny. Není jednoduché, jak se na to připravit," přiznal Berdych.

Na přerušené zápasy už si zvykl

Ve srovnání s jinými sporty, třeba probíhajícím fotbalovým mistrovstvím Evropy či s halovými sporty, je tenis nevyzpytatelný. "V jiných sportech vědí, že jdou do hry v pět a předtím se můžou vyspat, ale u nás to je něco jiného," řekl Berdych.

Během patnácti let na okruhu ATP už si na přerušení a dohrávání zápasů zvykl. "Není to snadné, ale prostě se musíte srovnat s tím, že nemáte volný den," řekl například o grandslamech, kde hráči za normálního průběhu hrají ob den. "Je třeba si zvyknout, že přicházíte o ten tradiční rytmus. A soustředíte se na dohrávku jako na nový mač, ať vás může čekat pár výměn nebo třeba několik setů."

V Londýně rozložené 1. kolo s Dodigem zvládl a vyhrál 3:1 na sety. Dohrávali za deště, což je na trávě nebezpečné. "Zažil jsem snad i horší podmínky. Tohle nebylo extrémně hrozné," řekl Berdych, který se teprve po Wimbledonu rozhodne, zda nastoupí ve čtvrtfinále Davisova poháru proti Francii.

Vícedenní zápasy měl letos Berdych i na nedávném antukovém French Open. "Už to není moc změna. Jen ve Wimbledonu je to horší v tom, že se za deště moc hrát nedá. V Paříži se dalo něco odehrát, tady to moc nejde," řekl Berdych.