Proč se nebude český tenis v listopadu prát o fedcupový triumf? Tato otázka bude ještě dlouho zaměstnávat mysl fanoušků, médií a hlavně lidí v tenisu zainteresovaných.

O víkendu ztratil výběr Petra Pály jedinečnou možnost, na kterou ženský tenis čekal jedenadvacet let – pokusit se získat nejprestižnější týmový primát.

Finálová prémie ve výši takřka 3 miliony korun po porážce 2:3 od USA připadne ale jiným. Celé působení Pálových děvčat v letošním ročníku soutěže provázelo několik neopominutelných faktorů. Češkám hrálo takřka vše do karet. O to větší škoda, že poslední krůček k největšímu úspěchu kariéry tenistkám nevyšel.

DOMÁCÍ PROSTŘEDÍ. V Brně se týmu daří. Na Brněnském výstavišti porazily vloni Slovenky. V únoru suverénně přejely Španělky a postupový pavouk určil, že i v semifinále proti USA bude Češky hnát k úspěchu domácí publikum. Pořadatelé vymysleli kvalitní tenisový stánek tentokrát z haly Rondo. Na míru ušili tenistkám i osvědčený rychlý povrch decoturf. „Máme tady všechno, co potřebujeme a všem se tu líbí,“ tvrdil vždycky Pála. Brno se pro ženskou reprezentaci stalo druhým domovem. Navíc fanoušci své oblíbenkyně nenechaly ani na chvíli na holičkách.

SOUPEŘKY. V tomto aspektu měl Pálův tým štěstí. Španělky v únoru ke čtvrtfinále nepřijely v nejsilnější sestavě a navíc zaryté antukářky ohrnovaly nos i nad svižným kurtem. Semifinále mělo být opět spanilou jízdou českého týmu. V cestě stála Amerika, ale bez sester Williamsových. Žebříčkově tak neznámá americká jména nemohla domácím konkurovat. „Cítíme velkou šanci a budeme ji chtít využít,“ říkala Benešová. Jediným problémem měla být světová deblistka číslo jedna Liezel Huberová. Češkám se dlouhodobým vývojem soutěže letos vyhnuly silné Rusky, Italky, Srbky nebo Francouzky.

TÝMOVÝ DUCH. Fed Cup je pro Pálovu squadru jako ulitý, byť statistiky hráček v soutěži nehovoří jednoznačně. Sebevědomí Lucie Šafářové roste v reprezentaci geometrickou řadou. Výkony Petry Kvitové často kulminují v nedohlednu a Květa Peschkeová dodává potřebné zkušenosti. „Jsme tady vždycky jako tým,“ kategoricky odsuzovala individuální pojetí Fed Cupu Šafářová. Jedině výkony Ivety Benešové jsou jako na houpačce. V singlu dokáže zazářit i katastrofálně shořet. Ve čtyřhře jí ale Peschkeová dodá potřebný klid a solidní tenis je na světě. Sebevědomí týmu může ovšem po této porážce utrpět velký šrám.

ZDRAVOTNÍ STAV. Nakumulovala se hromada zranění. Kotník Kvitové se stal evergreenem. Benešová prodělala angínu a jakoby se na ní podepsala psychická únava. Aby toho nebylo málo, přidaly se problémy s ramenem Šafářové.

ROLE FAVORITA. Pocit zodpovědnosti dolehl i na Češky. Až příliš dobře věděly, že taková šance se nemusí opakovat. Tlak na jejich výkon byl největší za poslední dobu. Vždyť na cestě do finále nestála nepřekonatelná překážka.

SMŮLA. Kdyby Peschkeová proměnila v závěrečné čtyřhře za stavu 1:0 na sety a 5:2 mečbol, nebylo co řešit. Míček spadl těsně za lajnu a Američanky se neuvěřitelně chytly. Tento moment naopak poznamenal hru domácích. Benešová si držela standard, ale vývoj zápasu stoupal a padal s výkonem Peschkeové. Její fantastickou hru vystřídalo rozčarování. Kvůli jednomu zpackanému víkendu by ale Pála a spol. neměli házet flintu do žita. Kvitová a Šafářová v singlu dokáží potrápit i ty nejlepší hráčky. Benešová je bezesporu kvalitní hráčkou a v týmu by měla zůstat i přes úvahy nad koncem s reprezentací. A Peschkeová? Vždyť je jednou z nejlepších deblistek světa.