Návrat Kvitové bude komplikovaný, byla mimo hru hodně dlouho. Jak je na tom s formou? To jako první prověří 86. hráčka světa Julia Boserupová, kterou Češce poslal do cesty včerejší los. Kvitová s touhle pětadvacetiletou Američankou ještě nikdy nehrála. Dosavadním maximem na Roland Garros je pro rodačku z Fulneku semifinále z roku 2012.

Petra Kvitová si zahrála v Monaku
Kvitová hlásí návrat, zahrála si tenis v Monaku

Pařížský grandslam ovšem nabídne i další lákadla. Mezi ty tentokrát nepatří dvě zářivé tenisové hvězdy – turnaje se neúčastní ani Roger Federer (vynechává celou antukovou část sezony), ani těhotná Serena Williamsová. O to zajímavější ale bude sledovat bitvy o trofeje.
Mezi muži se čeká, jak skončí cesta Rafaela Nadala za jubilejním desátým pařížským titulem. Španělský antukový fenomén vyhrál „své" French Open naposledy v roce 2014, letos je ale znovu ve formě. Světový hráč číslo jedna Andy Murray naopak nezáří, na své poměry se trápí také loňský šampion Novak Djokovič.

Petra Kvitová.
Půl milionu. Taková je už odměna za informace o útočníkovi na Kvitovou

Ten sice před rokem ukončil své dlouhé čekání na vysněný titul z Roland Garros, vzápětí ale začal jeho výkonnostní propad. „Dal jsem do toho strašně moc energie a musím uznat, že mě to poznamenalo. Trvalo mi dlouho, než jsem se dal mentálně zase dohromady, až donedávna. Musel jsem všechno přehodnotit," svěřil se Djokovič, který jakoby loňským triumfem v Paříži načas ztratil motivaci.

V ženské dvouhře je to při absenci královny Sereny a nejistém zdravotním stavu Simony Halepové ještě otevřenější. Světová trojka Karolína Plíšková se v 1. kole utká s Číňankou Čeng Saj-saj a určitě si bude chtít napravit reputaci – ještě nikdy totiž na French Open nepostoupila dál než do druhého kola. 

„Svůj nejtěžší zápas jsem už vyhrála."
Jak už Deník informoval, Petra Kvitová se na Roland Garros po půlroční pauze vrací na tenisovou scénu. O čem mluvila na své tiskové konferenci?

„Bylo to složité období, ale zvládla jsem to. Můžu hrát tenis, i když ruka pořád není stoprocentní. Když jsem do ní koncem března poprvé vzala raketu, bylo to hodně zvláštní. Neměla jsem v ní cit. Říkala jsem si: To není moje raketa, to není moje ruka."

„Nevím, jak to bude vypadat v zápase, až přijdou nervy. Ale svůj největší zápas jsem už vyhrála."

Jiří Vaněk, trenér Kvitové:
„Bylo to pro nás všechny opravdu náročné, ale Petra byla silná. Prvních pár měsíců po zranění bylo nejhorších, protože jsme nevěděli, jak na tom bude její ruka. Postupovali jsme po malých krůčcích, ale překvapilo mě, jak skvěle to Petra zvládala."