Ten pro sobotní duel počítá s párem Radek Štěpánek – Adam Pavlásek, který bude podle všeho čelit nejtěžšímu kalibru. Soupeř totiž přivezl do Slezska Nicolase Mahuta a Pierra-Huguesa Herberta, úřadující wimbledonské šampiony hrající v životní formě.

„Nastupujeme proti prvnímu páru světa, takže nebudeme mít co ztratit," řekl zkušený Štěpánek, jehož bilance v daviscupovém deblu je 20:4. Drtivou většinu výher si připsal po boku Tomáše Berdycha. Světová osmička však tentokrát nepomůže. Omluvila se kvůli náročnému programu.

I Štěpánek s Pavláskem už spolu ale v prestižní soutěži hráli. A premiéra skončila vítězně. Při loňské baráži v Indii přejeli deblové specialisty Bopannu s Paesem 3:0 a podíleli se na výhře 3:1, která znamenala setrvání ve Světové skupině.

„S Adamem máme jednu vydařenou čtyřhru za sebou. Půjdeme do toho zápasu uvolněně," pokračoval Štěpánek. Drobnou výhodou pro domácí by mohl být fakt, že Mahut nastoupil v Davisově poháru jen dvakrát, přestože mu je už 34 let. Herberta čeká ve 25 letech dokonce debut. „Bude to nová zkušenost. Nečekám ale, že by to měl být problém," prohlásil Herbert.

Mahut očekává tuhou bitvu. Hlavně kvůli Štěpánkově účasti. „Radek je skvělý hráč. V deblu vyhrál dva grandslamy a hraje nesmírně variabilně. Bude to náročný zápas," dodal Mahut.

Ať dopadne čtyřhra i celé čtvrtfinále jakkoli, v jedné věci má Štěpánek jasno. Davis Cup prostě miluje. „Je to pro mě srdeční záležitost. Dvakrát jsme ho vyhráli a krásnější pocit po výhře nezažijete na žádném turnaji," uzavřel veterán, který reprezentuje Česko od roku 2003 a v letech 2012 a 2013 se podílel na triumfu v soutěži.