Tenisový svět oněměl úžasem, po třísetové bitvě šel dál Tomáš Berdych. Tehdy na sebe poprvé výrazně upozornil a má tak trochu prsty v tom, že Federer, který jinak v kariéře vyhrál úplně všechno, nikdy nezískal olympijské zlato ve dvouhře.

„Neuvěřitelné!" rozplýval se tehdy mladičký Berdych. Od té doby uplynulo víc než dvanáct let: český čahoun se stabilně zabydlel mezi světovou elitou, ovšem na úplný vrchol se nikdy neprobojoval.

Také čtěte: Další rána. Davis Cup vynechá i Berdych, kdo bude v Austrálii hrát?

Dnes je mu 31 let a stále sní svůj sen o triumfu na grandslamu. O čtyři roky starší Federer se od nepovedené olympiády v Aténách dokázal nesmazatelně zapsat do tenisových dějin jako jeden z nejlepších hráčů všech dob. Grandslamových titulů už posbíral sedmnáct, poslední dobou ale čím dál častěji slýchá, že už je odepsaný.

Záporná bilance

„Jsem rád za každý zápas, který můžu odehrát," svěřil se před startem Australian Open. Švýcarský veterán vynechal ze zdravotních důvodů celou druhou polovinu loňské sezony, a proto klesl až na 17. místo žebříčku. Proto se také se světovou desítkou Berdychem utká už ve třetím kole, tedy nezvykle brzy. „Beru to jako fakt. Potkáváme se sice o něco dříve, než jsme bývali zvyklí, ale víc bych to neřešil. Roger se vrací po půlroční pauze," uvedl Berdych, který zatím v Melbourne neztratil ani set.

Čtěte také: Co se děje s Djokovičem? Z grandslamu ho "vystřílel" hráč z druhé stovky

Jaký bude jeho zítřejší mač s Federerem? Od jejich prvního vzájemného duelu před lety v Aténách spolu sehráli dalších 21 zápasů. „Fedex" jich vyhrál celkem šestnáct, naposledy právě na Australian Open loni ve čtvrtfinále. Berdych švýcarského velikána neporazil od semifinále v Dubaji v roce 2013, což už je nějaký ten pátek. Navíc s Federerem od té doby neuhrál ani set. Přesto věří, že by to tentokrát mohlo být lepší. Leccos to naznačuje…

„Za tu dobu mám ve své hře nějaké novinky, které třeba nezná," svěřil se Berdych, který loni navázal spolupráci s bývalým wimbledonským šampionem Goranem Ivaniševičem. Spolu se snaží vymyslet něco, co by Berdycha přiblížilo vysněnému grandslamovému titulu. „Změna mi může pomoct," pochvaluje si rady temperamentního Chorvata, který se pokouší přimět chladného Čecha k útočnější a riskantnější hře.

Sok: Bude to šichta

„Tomáš je skvělý hráč a líbí se mi, jak hraje. Porazil mě na US Open, ve Wimbledonu i na olympiádě, chce mě porazit i tady. Bude to těžké," očekává Federer. Ve druhém kole porazil ve třech setech Američana Noaha Rubina, předváděl ale na své poměry docela dost chyb a hodně se natrápil. Kdyby narazil na kvalitnějšího a ostřílenějšího soupeře, měl by velký problém. Kdo ví, třeba toho dokáže využít právě Berdych.

Však už je také načase…

Psali jsme: Nezmar, který udivuje svět. Štěpánek válí, bude nejstarší profesionál?