Zvýšila se i cena za ubytování, ale jen nepatrně. Turisté zaplatili za lůžko v průměru 276 korun, v předchozím roce to bylo pouze o osm korun méně. Levnější pobyt mohli lidé pořídit už jen v krajích Libereckém, Pardubickém, Královéhradeckém a na Vysočině, zjistil Český statistický úřad (ČSÚ).

Podle odborníků je ale ubytovacích míst v kraji více. Do celkového počtu se údajně nezahrnují takzvané priváty, jež obvykle nabízejí tři až čtyři lůžka. Podle oficiální statistiky měli loni turisté v jižních Čechách k dispozici přes 53 500 lůžek, meziročně o 1 500 více. Lepší v tomto směru je už jen Praha s 69 650 lůžky, která ale nabízí ubytování v průměru za 1 032 korun. Republikový primát drží jižní Čechy v počtu míst pro stany a karavany. Loni mohli turisté využívající tento způsob ubytování při dovolené využít přes 14 500 míst. Před čtyřmi roky to přitom bylo o bezmála 4 000 míst méně.

Tradičně se loni dařilo hoteliérům v turisticky atraktivních lokalitách Českokrumlovska, Jindřichohradecka a příhraniční oblasti Prachaticka. Právě do Českého Krumlova, na Lipno a na Šumavu zamířilo loni podle neoficiálních odhadů nejvíce turistů. Jihočeský kraj si minulý rok vybralo za cíl svého pobytu 1,1 milionu lidí, z toho tři čtvrtiny z Česka. Oproti roku 2005 se jich v regionu ubytovalo o 70 000 víc. Cizinců přijelo přes 333 000, meziročně o 7000 více.

Tradičně nejpočetnější zastoupení měli turisté z Německa, Nizozemska a Rakouska. Výrazně ale přibylo i návštěvníků ze Slovenska, Španělska, Itálie, Ruska, Slovinska a Maďarska.