VYBERTE SI REGION

Martinská husička k nedělnímu obědu

Hodování na sv. Martina má oblíbenou tradici, neboť se nachází v příhodném termínu, kdy je zpravidla ukončen proces zrání mladého vína a vinaři si tak poprvé mohli přiťuknout mladým vínem (v dřívějších termínech bylo a je ťukání se sklenkou vína podle vinařských tradic zapovězeno).

10.11.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Archiv

A současně v dobách čelednických prací končívala sjednaná služba či se prodlužovala nová, vyplácela se služní mzda. To vše byly pádné důvody uspořádat pořádné hody.

Recept k přípravě tradiční martinské husy

Suroviny pro 4 osoby:

1 mladá husa (cca 3 kg), droby, 3 rohlíky, 350 g kysaného červeného zelí, 350 g kysaného bílého zelí, 400 g jablek, 0,2 l svatomartinského vína, 100 g másla, 100 g ořechů, 50 g hladké mouky, 3 vejce, 3 cibule, muškátový oříšek, 1 lžička tymiánu, 2 bobkové listy, sůl, kmín, smetana

NÁDIVKA

Opečeme na másle nadrobno nakrájená jablka bez jadřinců a jemně pokrájenou cibuli. Polovinu dávky másla utřeme se 3 žloutky, osolíme, lehce okořeníme muškátovým oříškem. Přidáme droby, tymián, na drobno nasekané ořechy a zahustíme nakrájenými rohlíky zvlhčenými smetanou a promícháním vytvoříme směs.

Způsob pečení nádivky může mít dvě polohy. Tou jednou je možnost vložit ji do nitra husy a otvory zašít nití. Tou druhou je způsob pečení nádivky odděleně s husou na pekáči.

PŘÍPRAVA HUSY

Husu prosolíme a prokořeníme zevnitř i zvenku a necháme několik hodin uležet. Vložíme do pekáče prsy nahoru. Podlijeme směsí 0,75 l teplé vody a 0,1 l vína, kdy v průběhu pečení průběžně dolíváme zbytek tekutiny. Po stranách husy položíme bobkové listy. Pečeme asi 60 minut (trouba 180 °C), poté husu otočíme. V případě větší hmotnosti obracíme při pečení i na oba boky.

10.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Veslařský svět v černém. V Mařaticích pohřbili nadějného veslaře Michala Plocka

Uherské Hradiště – S juniorským mistrem Evropy i mistrem světa dvaadvacetiletým Michalem Plockem se přišly v pondělí 5. prosince rozloučil na jeho poslední cestě zhruba dvě stovky známých, přátel a rodinných příslušníků do obřadní síně hřbitovu v Uherském Hradišti, Mařaticích. Talentovaný veslař a nástupce Ondřeje Synka byl 28. listopadu nalezen mrtvý v loděnici pražské Dukly, za níž vesloval.

Vědci zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní

Klecany (u Prahy) - Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní. Pracoviště je unikátní spektrem nabídky metod řešení poruch spánku, a to nejen v rámci ČR. Řada problémů se léčí nejen podáváním léků, ale zásadní jsou i psychoterapeutické postupy, říká vedoucí oddělení spánkové medicíny Jitka Bušková.

Technik z letounu s fotbalisty: Pád jsme nečekali, nikdo nekřičel

La Paz - Bolivijská vláda začala vyšetřovat podezření na nepravosti při udělení licence místní letecké společnosti LaMia, jejíž letoun minulý týden havaroval v Kolumbii s brazilskými fotbalisty. Příčinou neštěstí, při němž zemřelo 71 lidí, byl zřejmě nedostatek paliva. Informaci, že letadlo mělo udělat mezipřistání na dotankování, potvrdil dnes brazilské televizi Globo i přeživší technik Erwin Tumiri.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies