VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Martinská husička k nedělnímu obědu

Hodování na sv. Martina má oblíbenou tradici, neboť se nachází v příhodném termínu, kdy je zpravidla ukončen proces zrání mladého vína a vinaři si tak poprvé mohli přiťuknout mladým vínem (v dřívějších termínech bylo a je ťukání se sklenkou vína podle vinařských tradic zapovězeno).

10.11.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Archiv

A současně v dobách čelednických prací končívala sjednaná služba či se prodlužovala nová, vyplácela se služní mzda. To vše byly pádné důvody uspořádat pořádné hody.

Recept k přípravě tradiční martinské husy

Suroviny pro 4 osoby:

1 mladá husa (cca 3 kg), droby, 3 rohlíky, 350 g kysaného červeného zelí, 350 g kysaného bílého zelí, 400 g jablek, 0,2 l svatomartinského vína, 100 g másla, 100 g ořechů, 50 g hladké mouky, 3 vejce, 3 cibule, muškátový oříšek, 1 lžička tymiánu, 2 bobkové listy, sůl, kmín, smetana

NÁDIVKA

Opečeme na másle nadrobno nakrájená jablka bez jadřinců a jemně pokrájenou cibuli. Polovinu dávky másla utřeme se 3 žloutky, osolíme, lehce okořeníme muškátovým oříškem. Přidáme droby, tymián, na drobno nasekané ořechy a zahustíme nakrájenými rohlíky zvlhčenými smetanou a promícháním vytvoříme směs.

Způsob pečení nádivky může mít dvě polohy. Tou jednou je možnost vložit ji do nitra husy a otvory zašít nití. Tou druhou je způsob pečení nádivky odděleně s husou na pekáči.

PŘÍPRAVA HUSY

Husu prosolíme a prokořeníme zevnitř i zvenku a necháme několik hodin uležet. Vložíme do pekáče prsy nahoru. Podlijeme směsí 0,75 l teplé vody a 0,1 l vína, kdy v průběhu pečení průběžně dolíváme zbytek tekutiny. Po stranách husy položíme bobkové listy. Pečeme asi 60 minut (trouba 180 °C), poté husu otočíme. V případě větší hmotnosti obracíme při pečení i na oba boky.

10.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Marine Le Penová
6 9

Le Penové opět hrozí ztráta imunity

Ilustrační foto.

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

DOTYK.CZ

Jako po válce. Podívejte se na kdysi výstavní čtvrť v Ostravě

Třeba to opravit a ne opustit! Těžko říci, zda sprejeři říkající si Deroj a Breck mysleli tyto slova vážně či ironicky. Nastříkali je každopádně mezi ruiny, které kdysi bývaly výstavními činžáky pro železničáře.

Optimistické zprávy? Většina obchodníků je prý na EET připravena

Jak jsou na tom podnikatelé před druhou vlnou elektronické evidence tržeb? Podle Finanční správy většina připravena je. Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni z maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

AKTUALIZOVÁNO

Prahu postihly rozsáhlé výpadky elektřiny, nejezdily tramvaje

Hlavní město postihly rozsáhlé výpadky elektřiny. Podle mluvčího Pražské energetiky Petra Holubce způsobila asi půlhodinový výpadek technická závada na rozvodně Praha - Jih v Chodově. Proud podle něj nešel v městských částech Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 4, Praha 9 a Praha 10.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies