"Termín dokončení je konec léta 2016," řekla Bartošová. Výběrové řízení na dodavatele stavby bylo podle ní už uzavřeno a rekonstrukce začne ještě tento měsíc.

V domě vznikne expozice přístupná turistům, nebude ale zaměřena jen na Porscheho. "Cílem je vybudovat decentní místo, kde budou ukázány souvislosti a kořeny inženýrství v českých zemích včetně odkazů na české slavné konstruktéry a průmyslníky," uvedla Bartošová. Turisty tam chce Škoda seznamovat i s vizemi dalšího vývoje automobilismu. U domu vyroste také nízká přístavba s technickým zázemím.

Porsche je známý především jako tvůrce legendárního "brouka". Geniální automobilový konstruktér se ve Vratislavicích narodil 3. září 1875 a žil tam do svých 18 let. Podle Bartošové automobilka speciální akce ke 140. výročí jeho narození neplánuje.

Porsche Classic Club ČR ale pořádá při té příležitosti čtyřdenní setkání sportovních automobilů slavné značky, na kterém se očekává kolem 150 vozů z několika zemí. Setkání odstartuje ve čtvrtek 3. září vzpomínkou na vratislavickém hřbitově, kde je hrobka rodiny Porscheho.

Část obyvatel Vratislavic si ale nemyslí, že by měl být konstruktér oslavován. Za války totiž spolupracoval s nacisty. Nyní Porscheho ve Vratislavicích připomíná pamětní deska na jeho rodném domě a expozice v automuzeu. Je zaměřená na vozidla s motorem vzadu, která jsou nějakým způsobem technicky propojená s konstrukcí Volkswagenu Brouk.