Jezero Schluchsee je parádním místem pro terénní triatlon. Obrovské jezero, krásné kopce a úžasná příroda. A toto jedinečné prostředí přineslo českým reprezentantům dvě medaile.

Helena Erbenová vybojovala stříbrnou medaili, když nestačila pouze na Švýcarku Renatu Bucherovou. Lenka Cibulková obsadila 13. místo. Mezi muži doběhl Jan Kubíček na 9. místě, Luboš Truhlář byl 22., Daniel Trýzna skončil v kategorii do 23 let na 15. místě, což v celkovém pořadí znamenalo 39. místo. Mezi juniorkami se z bronzu radovala Adriana Klimková. Tomáš Behúň doběhl mezi juniory šestý.

"Plavání bez neoprenu jsem přivítala, letos mi to v neoprenu jde kupodivu nějak hůř. Ale ta čtvrthodina po kolena ve vodě stála opravdu za to! Společný start v 9 hodin s elitními muži a třiadvacítkami. Tři minuty po nás age group v neoprenech. Bylo jasné, že to bude maso. Vyplavala jsem se ztrátou 4 minut na čelo, což je dost, ale k druhému místu chybělo kolem minuty a půl," uvedla Erbenové k úvodní disciplíně.

"Dlouhý výběh a tradičně z mé strany pomalejší depo. Kupodivu mi od začátku biku dobře šly nohy a zhruba v polovině prvního okruhu jsem se dotáhla na Bucherovou. Pěkně jsme střídaly a pomalu se blížily k Wasleové. Bohužel v úseku, na který jsem se tak těšila, se mi zadní kolo smeklo po kořenu a já se poroučela k zemi. Otočila se mi řídítka, tak jsem singl seběhla a přemýšlela, zda má cenu pokračovat, protože mě zezadu předjížděla jedna závodnice za druhou. Nakonec se mi to podařilo opravit. I když se mi moc nechtělo znovu začít závodit a spíš jsem bojovala s myšlenkou to zabalit, nakonec jsem to neudělala a znovu se mi dařilo dotahovat holky, které už jsem jednou předjela. Do depa jsem přijela na šesté pozici, což jsem slyšela od komentátora a říkala si, že šesté místo bude po těch problémech dobrý výsledek," hodnotila dále Erbenová.

Běžely se čtyři okruhy. Trať byla náročná, ale Erbenové seděla. "Snažila jsem se držet tempo a dost mi pomohlo, že přede mnou běžel podobný tempem francouzský závodník. Pak mě čekalo asi největší překvapení. Při průběhu do třetího okruhu jsem se dostala před Kathrin Müllerovou. Chvíli jsem přemýšlela, jestli není o kolo napřed, ale někdo hlásil, že jsem fakt třetí a při náběhu do posledního okruhu, že ztrácím minutu na Wasleovou. V polovině posledního okruhu jsem ji viděla před sebou a blesklo mi hlavou, jestli mám na to zrychlit. A měla. Nenapadlo by mě , že na závěr budu schopna takového sprintu. Lidé kolem mi fandili já jsem ráda, že to vyšlo," uzavřela Erbenová.

Mistrovství Evropy v terénním triatlonu v Schluchsee, Německo:

Muži: 1. Arthur Forissier (Fra) 2:33:12, 2. Jens Roth (Něm) 2:34:59, 3. Malte Plappert (Něm) 2:35:03, …9. Jan Kubíček (ČR) 2:38:23, 22. Luboš Truhlář (ČR) 2:42:22, 39. Daniel Trýzna (ČR) 3:50:45.

Ženy: 1. Renata Bucherová (Švý) 2:57:11, 2. Helena Erbenová (ČR) 2:58:41, 3. Carina Wasleová (Rak) 2:58:52, …13. Lenka Cibulková (ČR) 3:12:11.

Junioři: 1. Raphael Schröder (Něm) 1:23:38, 2. Jonas Held (Něm) 1:23:41, 3. Javier Oliver-Vives (Špa) 1:24:28, …6. Tomáš Behúň (ČR) 1:43:17.

Juniorky: 1. Lindy Van Anrooy (Niz) 1:34:04, 2. Marta Menditto (Ita) 1:34:56, 3. Adriana Klimková (ČR) 1:37:25.