Seznámení s olympijskou tratí proběhlo na výbornou a český reprezentant ji označil za nádhernou, ale v samotném testovacím závodě se mu nedařilo a doběhl až na 56. místě. Celá cesta do Brazílie by se v tomto směru dala označit za velice smolnou.

„Ani nevím, jak celý výlet komentovat. Že by třeba: ať žije smůla?" napsal Švarc na Facebook s tím, že se v žádném případě nehodlá na nic vymlouvat, ale výčet všech lapálií připojil.

„Zrušený let, přesměrování a cesta trvala místo 14 hodin celých 37 hodin. Poslední dva dny volání do letecké společnosti Alitalia, jelikož mi zrušili i let zpátky s tím, že jsem se neobjevil na letu sem. Při samotném závodě mi někdo u třetí bójky dal takovou pěstí, že mi natrhnul obočí. Nedržely mi brýle, takže jsem musel několikrát zastavit a tu slanou vodu vylít. Ze čtvrtého balíku už to byl ztracený závod, navíc jsem cítil hrozný jet lag. Běh jsem dal jen jako přípravu na příští týden na SP Tizsaujvaros, tedy jestli se stihnu dostat domů," zhodnotil Švarc.

Zvítězil úřadující mistr světa Javier Gómez ze Španělska před Vincentem Luisem z Francie a Richardem Murraym z Jihoafrické republice. V ženském závodě dominovala Američanka Gwen Jorgensenová, za ní doběhla dvojice Britek Non Stanfordová a Vicky Hollandová.