Švarc měl kvalitní zimní přípravu a byl plný odhodlání sbírat hned z kraje sezony body do olympijského žebříčku, aby se kvalifikoval na sportovní svátek do Brazílie.

Po úvodním závodě seriálu MS v Abú Dhabí se přesunul do Austrálie. Tam se v Mooloolabě jel sprint triatlon. Bohužel českému reprezentantovi nepřinesl nic dobrého.

V cyklistické části před ním po hloupé chybě upadl mexický závodník Eder Mejia Muňoz. Švarc byl v tu chvíli bezmocný a i on skončil na zemi. Bohužel výsledkem pádu je zlomená klíční kost a český reprezentant bude muset na operaci.

„Plavání i s vlnami bylo slušné a byl jsem ve hře o dobré umístění. Na kole se jely pecky a pořád někdo odpadal a sjížděl. Už v prvním okruhu byly tři pády. A na otočce v druhém okruhu ten Mexičan uznal za vhodné se vysekat. A já byl hned za ním, takže jsem skončil na zemi taky. A výsledek pádu znáte," neskrýval rozčarování Švarc, který operaci podstoupí v České republice.

„Od chvíle, kdy jsme se to dozvěděli, jsme to intenzivně řešili. To, jestli Přemka nechat operovat v Austrálii, nebo ho vzít do ČR. Nakonec vyhrála druhá varianta. Všechny nás moc mrzí, že se to takhle seběhlo. Přemek má samozřejmě naši plnou podporu a já mu za sebe i za celý český triatlon přeji brzké uzdravení," řekla předsedkyně České triatlonové asociace Lenka Kovářová.