V Motale se bude bojovat na tratích 4 km plavání, 120 km na kole a 30 km běhu. Ospalý vyrazil směr Švédsko už ve středu. Z Lelekovic do Prahy jel svým vozem Ford Mondeo, poté letecky do Stockholmu a ze švédské metropole následně půjčeným autem do Motaly.

Ospalý v květnu vybojoval svůj třetí titul mistra Evropy, když se v Rimini stal šampionem středního triatlonu. Jenže z Itálie si přivezl drobné zranění. Nemohl pořádně trénovat a dokonce musel vynechat kultovní závod domácí scény – Czechmana.

„Běžecký trénink po zranění ze závodu v Rimini nebyl ideální. Prvních 14 dní nebyl žádný, dalších 14 dní byl krátký a pomalý. Vedle různých cvičení, masáží a rehabilitací jsem na závěr zvolil léčbu šokem a při TUFO Moraviaman triatlonu jsem v rámci štafetového závodu absolvoval všechny disciplíny. Cíl na běhu byl běžet tempem jako na mistrovství Evropy v Rimini. Ten cíl jsem s rezervou splnil a záda nebolela. Teď už jen vydržet takhle běžet sobotních 30 km a není co řešit," řekl Ospalý, který se cítí fit. I když ne na 100 procent.

„Chybí trocha kilometrů v běžeckých botách. Naštěstí nic nechybí ve vodě a na kole, takže pevně doufám, že závodní atmosféra, vyplavené endorfiny i adrenalin z velkého závodu udělají své a mé tělo bude bez problémů šlapat na plné obrátky necelých 6 hodin. Na startovní listině je 47 jmen, z toho cca 10 lidí už zajelo nějaké výborné výsledky. Takže pokud jsou nyní ve formě, můžou vyhrát, např. Dirk Bockel (LUX), Joe Gambles a Peter Robertson (AUS), Rasmus Henning (DEN), Cyril Viennot (FRA), Ronnie Schildknecht a Ruedi Wild (SUI) a určitě někdo další," dodal Ospalý, který je v kategorii jediným Čechem na startu.

V sobotu by mělo v Motale panovat ideální počasí pro vytrvalostní sport. Předpověď hlásí nulové srážky s teplotami během noci okolo 10 stupňů a přes den kolem 15 stupňů.

Na finančních prémiích si nejlepší závodníci rozdělí zhruba 2,2 milionu. „Je to mistrovství světa, takže by tam mělo být více, než je na jiných závodech. Ale že by to pro mě byla nějaká extra motivace, to rozhodně ne. Já tam jedu porazit soupeře. A pokud za to budu odměněn, budu jen rád," uzavřel Ospalý.