„Velké a silné svazy dělají velké závody," začala svou řeč na tiskové konferenci předsedkyně České triatlonové asociace Lenka Kovářová.

Závod TRIPrague se pojede na tratích polovičního ironmana a bude vrcholem třídenní mezinárodní sportovní akce Prague Triathlon Weekend, při které bude centrum české metropole patřit sportovcům všech věkových i výkonnostních kategorií.

„Po dohodě s magistrátem jsme se rozhodli uspořádat v historickém centru Prahy závod, který by se v budoucnu mohl stát součástí některé z celosvětových prestižních sérií," pokračovala Kovářová. Závody v centru města mají fantastickou a bouřlivou kulisu, díky které sportovci často překonávají své hranice.

„Když jedete na kole, běžíte a všude kolem vás jsou lidé, kteří fandí a povzbuzují, máte pocit, že máte křídla, nekonečně energie a že doslova letíte," řekl mistr Evropy z roku 2001 Filip Ospalý, který si TRIPrague nenechá ujít. V Praze se kromě Ospalého představí i nejlepší český železný muž Petr Vabroušek.

Součástí akce bude mnoho doprovodných závodů. „Jsou připraveny závody pro děti a mládež, štafety, bude i MINI TRIPrague. Ideální příležitost pro ty, kteří si chtějí vyzkoušet triatlon. Celá akce je zaměřena na širokou sportovní veřejnost a každý si ten svůj závod najde," dodala Kovářová.

Triatlonisté už se do Prahy těší

TRIPrague do své termínovky zařadily i zkušené triatlonistky Radka Vodičková a Eva Potůčková. „Patnáct let jsem zde žila, takže se vrátím na své tréninkové tratě. Je to lákavé, atraktivní a nechat si to ujít by byl hřích. Kdy si ve Vltavě zaplavete před burácejícími diváky, kdy se můžete proběhnout historickým centrem. Závod určitě přiláká silnou mezinárodní konkurenci a já se na něj moc těším," uvedla Potůčková.

Jak už bylo zmíněno, Praha by v budoucnu ráda hostila některý ze závodů Challenge, nebo Ironman. „Tyhle seriály jsou opravdovým magnetem pro triatlety z celého světa. Praha je krásné město a spousta závodníků prahne po tom tady závodit. A proto je tu TRIPrague," řekl ředitel závodu a ředitel ČTA v jedné osobě Tomáš Petr.

Velkým podporovatelem akce je i šéftrenér reprezentace Jan Řehula.

„Tohle je přesně ten typ závodu, který český triatlon pozvedne a zvýší ve světě jeho prestiž. Navíc k tomuto sportu může přivézt mnoho nových talentů. Místo, atmosféra i startovní pole bude na nejvyšší úrovni a každý, kdo se zúčastní, na to určitě nezapomene," uvedl Řehula, držitel bronzové medaile z olympiády ze Sydney.