Cílem pokusu bylo porovnat kondici obou medailistů z olympiády v Londýně a závodníka, který se triatlonu věnuje v rámci své fyzické přípravy na závody formule 1.

Hned na začátku videa Button dostává pilulku pro měření teploty tělesného jádra. Před jejím spolknutím se ale ještě pro jistotu ptá. „Vyjde ze mě zadním koncem, ne předním, že?"

V těchto testech zaměřených i na tělesné jádro si všichni tři sportovci sáhli až na dno svých sil. Není divu, jejich náročnost je opravdu velmi vysoká. Je to však nezbytné kvůli tomu, aby atleti mohli přesně zjistit, čeho jsou jejich těla schopná, když se dostanou k absolutnímu limitu.

Prvním testem, který na všechny tři sportovce čekal, bylo plavání v bazénu s protiproudem. Šlo tak vlastně o něco jako běžící pás pro plavce. Trio „pokusných králíků" dostalo na obličej speciální masku s dýchacím přístrojem, která přes počítač analyzuje dechovou aktivitu. Ta ale Buttonovi vůbec nevyhovovala a plavecký test kvůli ní musel dokonce přerušit.

„Byl to ten nejhroznější zážitek. Opravdu jsem z toho vyšiloval. Docela lehce dostanu klaustrofobii. Je zvláštní plavat bez otáčení hlavy kvůli dýchání. A navíc dýchat skrz náhubek," vysvětloval Button. Při konečném vyhodnocení se ale ukázalo, že technika plavání u Buttona i Alistaira Brownleeho byla efektivní, ačkoliv Alistair byl ke stejnému výkonu schopen využít méně energie, udělat méně temp a celkově se ve vodě pohyboval lépe.

Druhý test spočíval ve zkoumání rychlosti reakcí při mačkání zeleného tlačítka, kdykoliv se objeví. Tento test ukázal, že Button má jedny z nejrychlejších a nejpřesnějších reakcí, které byly v laboratoři GSK naměřeny. Čas, ve kterém reagoval, dosahoval hodnoty až 613 milisekund, což je o 100 milisekund rychlejší, než který byl naměřen Alistairu Brownleemu.

Sám Button ale svou rychlostí udiven nebyl. „Kdykoliv se měří reakce na světla při startu závodu, jsem trvale jeden z nejrychlejších, takže to není ten případ, že když jste starší, tak jste i pomalejší."

Třetí fází pak byl cyklistický test na rotopedech, jenž ukazoval, jak zahřátí těla v teplém a vlhkém prostředí ovlivňuje atletův výkon. Měl tak simulovat podmínky pro Velkou cenu Singapuru a olympiádu v Riu v roce 2016. Pilot McLarenu zde i přes teplotu 35°C a vlhkost 70 % dokázal udržet své tělo chladnější než Jonathan, mladší z bratrů Brownleeových.

Přestože je čtyřiatřicetiletý Button o poznání starší než bratři Brownleeovi, kterým je 26 a 24 let, dokázal, že je v perfektní kondici. „Je to velice působivý atlet," složil Alistair Bronwlee Buttonovi poklonu. „To, co děláme, je sice velmi odlišné, ale je to vždy o maximálním využití z našich schopností," dodal Alistair.

Zdroj: Youtube