V momentě, kdy mu jeho kamarád řekl, že kvůli němu kila shazovat nemusí, řekl si Thomas Stephan přesný opak. „Byla to jen tahle věta, která na mě měla takový emocionální efekt, který mi změnil život. A byl to tento moment, který mě donutil se změnit a nechat svůj starý život za mnou," říká Stephan.

Zhubnutí docílil tak, že jedl jen tehdy, když měl hlad a přestal, když se cítil sytý. Překopal svůj jídelníček a vyhodil všechno sladké. „Nehlídal jsem si váhu. Jen jsem se snažil poslouchat svoje tělo. Dnes si jídlo užívám a cítím se jako nový člověk. Nejsem hladový po jídle, ale po životě," řekl.

Ke sportu se dostal díky své zvědavosti, kterou mu přinesl jeho nový životní styl. „Začal jsem trochu běhat. Moc se mi to líbilo a chtěl jsem postupně zjistit, co by bylo možné. V roce 2013 jsem měl tři cíle: certifikát plavčíka, krátký triatlon a maraton. Při mém prvním maratonu ve Frankfurtu jsem chtěl dvakrát překročit řeku Mohan. Hrdý a se slzami v očích jsem to zvládnul! Rok předtím by to bylo nemožné. V roce 2012 jsem dokončil svůj první maraton v čase 4:43:43," dodal.

Stephanovo motto zní: „Jen ten, kdo chce nemožné, narazí na plný potenciál." Stal se také členem triatlonového plaveckého týmu ve frankfurtském plaveckém klubu. „Moje první kolo bylo staré trekové. Krátce před mým prvním triatlonem jsem navštívil cyklistický obchod Patricka Behrense, triatleta, který se mě zeptal, jestli vážně chci soutěžit na tomhle kole. Protože jsem neměl jiné, nabídl mi jeho staré karbonové. Byl jsem úplně ohromený, velké díky Patrickovi!"

Svoji přípravu na Ironmana popisoval Stephan jako něco mezi megalomanstvím a zoufalstvím, protože nedokázal ani říct, jestli to vůbec zvládne. „Moc jsem se ale na ten závod těšil, na tu atmosféru a diváky. Ještě před třemi lety by si nikdo, ani já, nedokázal představit, že budu někdy schopný závodit na Ironmanovi. Každý metr toho závodu je pro mě zázrak," uzavřel Stephan, který Ironmana dokončil v čase 13:22:15.