VYBERTE SI REGION

Degustace se dá natrénovat, říká vinař Karel Hejduk

Mělník /ROZHOVOR/ - Karel Hejduk bude jedním z vinařů, kteří povedou na soobotním Mělnickém koštu řízenou degustaci.

6.8.2009
SDÍLEJ:

KAREL HEJDUK stráví na vinicích mnoho času, proto každý večer završí siestou se sklenkou dobrého vína. Foto: Zuzana Dvořáková

V lobkowiczkém vinařství na Mělníku, kde působí už deset let, začal pracoval po studiu na zahradnické fakultě v Lednici na Moravě. Tam studoval právě vinařství.

Jak jste se dostal k práci vinaře?
Není to rodinná tradice, víno mě začalo zajímat vlastně až na vysoké škole, kde jsem si zvolil tuto specializaci. Po škole jsem nastoupil rovnou do zdejšího zámeckého vinařství, kde pracuji už desátý rok.

Co vás na této práci nejvíc baví?
Zajímavé je střetávání více oborů zároveň. Je to průsečík mezi botanikou, technikou, chemií, ale i například marketingem. Výroba vína není rutinní. Jde i o to, že každý ročník je jiný. Musíte si ke konkrétním ročníkům najít individuální přístup a každý rok je potřeba jiná péče, aby byl výsledek co nejlepší. Toto kolísání oživuje celou práci.

Mělnický košt se začíná stávat tradicí. Po kolikáté se vinaři sejdou?
Bude to třetí ročník. Já se zúčastňuji od začátku stejně jako ostatní vinaři. Je to již tradice a návštěvníci, kteří přišli v předchozích letech, se vracejí. Tato akce už má vybudované jméno.

Představují tam svá vína jen vinaři z Mělníka a okolí?
Přesně tak. Je to akce, na které jsou prezentována vína výhradně mělnického původu. Každý návštěvník si může místní vína dobře zmapovat. Ve stáncích jsou přímo výrobci, kteří mohou odpovědět na jakékoli dotazy nebo připomínky i si povídat o vínech. Myslím, že právě kontakt s vinaři je dobrá věc. Tím je tato akce výjimečná a přínosná pro obě strany.

Co je řízená degustace a jak to probíhá?
Tento rok je koncipovaný tak, že na začátku Mělnického koštu budou v kostelní věži probíhat dva cykly řízené degustace. Ve věži budou k dispozici tři patra, kde v každém bude jeden vinař se skupinou asi patnácti až dvaceti lidí, kterým bude nabízet šest vzorků vybraných vín charakteristických pro mělnickou oblast. Vinaři tak budou podávat průřezový ucelený obrázek o tom, jaké odrůdy se tu pěstují a jak vypadají. Každý vzorek bude od jiného producenta. Návštěvník získá elementární přehled o výrobě odrůd a jejich kvalitě. Po řízené degustaci je možnost ochutnávek podle vlastních preferencích a výběru přímo na stáncích. Řízená degustace je komentovaná ochutnávka vína, kde komentátor řídí degustaci a poskytuje informace o víně. O senzorice, původu a technologii výroby. Návštěvníci tak získají spoustu informací a orientaci v mělnických vínech. Další věcí je atraktivní prostředí věže, které příjemně doplňuje atmosféru. Jedná se o kamennou budovu připomínající obrácený sklep. Ten není pod zemí ale několik metrů nad.


Mělnický košt se koná 8. srpna od 14 hodin ve Svatováclavské ulici v Mělníku. Lidé se mohou těšit na ochutnávky vín mělnických vinařů a také na gastronomické speciality. Hrát bude Baťa a Kalabův něžný beat, vystoupí divadelní soubor Nové divadlo a představí se také skupina historického šermu Palaestra, historické tance předvede skupina Ambrosia. Chybět nebudou ani Jarošovci a Mělnický cimbál. Vstupenskou bude zakoupení originální sklenky.

Nebude se úplný laik na degustaci cítit ztracený?
Určitě ne. Myslím, že je určena přesně pro lidi, kteří potřebují získat základní přehled o vínech z Mělníka.

Musí mít člověk na degustaci vrozené vlohy nebo se dá vše naučit?
Myslím, že slušně ohodnotit víno může i osoba, která má průměrně vyvinuté senzorické schopnosti. Není to jako vrozený hudební sluch. V tomto přídě se to lze naučit a vytrénovat. Ze své zkušenosti vím, že je jen málo lidí, kterým by se to nepodařilo.

Jak se stát degustátorem?
Na vysoké škole je průprava, která se týká senzoriky zaměřené na vína, kurzy zaměřující se na chutě, vůně a metodiku zpracování. Pokud má člověk zájem zorientovat se ve vínech později, je možné si v dnešní době zaplatit degustační kurzy. Na Moravě probíhají několikrát za rok kurzy. Ale i laik se může ve víně zorientovat. Trénink je samozřejmě o tom, že se vína pravidelně ochutnávají a čím více vín ochutnáte a ohodnotíte, tím máte lepší přehled a senzorické hodnocení je přesnější. Je to dlouhodobá záležitost, ale první kroky se dají udělat rychle. Po třech, čtyřech řízených degustací, když jsou dobře vedené, se v hrubých rysech lze dobře orientovat. Pokroky se dělají velice rychle, ale pak je to mravenčí práce na dlouhou dobu.

Máte přehled, kolik vín jste ochutnal?
Degustacím se systematicky nevěnuji a nechodím na soutěže. Spíše se k tomu dostanu v provozu a výrobě. Čas od času se zúčastním nějaké výstavy nebo podobné akce, ale není to pro mě priorita.

Máte zkušenosti s vínem a degustacemi i z jiných zemí?
Nemám to precizně zmapované. Obchodníci se k podobným věcem dostávají mnohem intenzivněji, ale samozřejmě jsem se během let dostal k vínům z celého světa, takže dokážu i naše vína zařadit do světového kontextu.

A jaké zahraniční víno vám nejvíce chutná?
Oslovují mě burgundská vína. Ta pro mě mají největší půvab.

Když před vás někdo postaví plnou skleničku, poznáte, co je to za víno?
O tom koluje hodně mýtů. Zkušený degustátor řekne konkrétní lokalitu ze vzdálené země, přesně určí vinici a svah. To ale dovede skutečně jen pár lidí na světě. Člověk s běžnou zkušeností sice může odhadnout ročník, odrůdu i místo, ale spíše jen rámcově.

Dáváte si večer skleničku vína?
Dá se říct, že si víno dávám pravidelně k večeři, ale přes den alkohol nepiji vůbec.

Máte raději červené nebo bílé víno?
Přiznám se, že spíš bílá vína, ale důležitější je roční cyklus. Během roku se totiž preference mění podle ročních období. Na jaře a v létě se pijí lépe bílá nebo růžová vína a naopak v zimě jsou příjemnější červená vína.

Co říkáte na míchání vín s vodou nebo například koka kolou?
Mezi tím je rozdíl. Když si do dobře vychlazeného a aromatického vína přidáte vychlazenou perlivou vodu, je to osvěžující příjemný nápoj a víno tím neznehodnotíte. V momentě, kdy si víno namícháte s kolou, tak to je konec, protože víno ztrácí smysl a stává se jen jakousi tekutinou. V tomto případě ke znehodnocení dochází.

S jakým jídlem rád kombinujete vína?
Já osobně nemám rád českou kuchyni, ale spíše lehčí italskou a potěší mě kombinace dobrého bílého vína a ryby.

Pijete i pivo a tvrdý alkohol?
Tvrdý alkohol mě neoslovuje vůbec a pivo piji jen při sportu nebo když je výrazně teplo. Radši si dám ale vinný střik.

Jak pohlížíte na počínání mladých studentů, kteří si kupují krabicová vína, aby ušetřili?
Myslím, že když studenti začínají takhle, tak to není na závadu. Když získají zájem, tak to pak přijde samo a propracovávají se, až dokážou ohodnotit kvalitu a chuť dobrého vína. Pak je to nádherný koníček a může to být zajímavé i třeba z hlediska sociálních kontaktů. Když vám přijde návštěva a vy jim můžete nabídnout víno, o kterém něco víte, popovídáte si o něm. To je podle mě velké plus a důležitý aspekt vinařství. Víno je společenský nápoj.

Bez ohledu na to, ve kterém vinařství pracujete, jaká mělnická vína vám chutnají?
Burgundské odrůdy, což jsou například Rulandské bílé a šedé nebo Chardonnay. Jsou to vína, která mi vyhovují, a i tady na Mělníku bych si vybral vína z těchto odrůd. Zajímavé jsou tu i ryzlinky nebo tramíny.

ZUZANA DVOŘÁKOVÁ

6.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Úroveň technického vzdělání podle šéfů strojírenských firem klesá

Praha - Úroveň technického vzdělávání se podle 60 procent ředitelů strojírenských firem za posledních deset let zhoršila. Pesimističtější byli v průzkumu mezi 285 podniky šéfové velkých společností. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti CEEC Research, jehož výsledky mají média k dispozici. Kompletní data budou zveřejněna v úterý na konferenci Budoucnost technického vzdělávání na ministerstvu školství.

Pomníček připomene automobilovou honičku StB a zakladatelů Charty

Praha - Automobilovou honičku Václava Havla a Pavla Landovského se Státní bezpečností, když 6. ledna 1977 ujížděli s prohlášením Charty 77 a seznamem podpisů k poštovním schránkám, má v Praze 6 ztvárnit dočasný pomníček. Instalován bude v Gymnazijní ulici, která ústí do Evropské ulice, tedy v místě, kde byli zatčeni. Slavnostní odhalení se uskuteční 5. ledna, v předvečer 40. výročí události, řekl novinářům náměstek Ústavu pro studium totalitních režimů Ondřej Matějka, který krátkou uměleckou instalaci na místě paměti chystá.

Anonym ohlásil bombu na pražském hlavním nádraží, vlaky nejezdily

Praha - Policie v sobotu večer kvůli anonymní hrozbě bombou vyklidila pražské hlavní nádraží. Železniční doprava byla na víc než hodinu zastavena. Metro svou stanicí na nádraží projíždělo. Policie bombu nenašla, po původci anonymního telefonátu pátrá. Médiím to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies