Pro valtický zámek zakoupily tři obrazy Vinné sklepy Valtice. „Myšlenku zakoupit nějaké obrazy jsme dostali po dubnové dražbě. V Londýně jsme plánovali koupit obrazy dva, nakonec se nám povedlo vydražit i třetí,“ řekl Antonín Šťastný, předseda představenstva Vinných sklepů Valtice.

K zámku a jeho lichtenštejnské historii mají vinaři blízko. Od zámku si pronajímají sklepy a hospodaří na části bývalých lichtenštejnských statcích. „Bylo mi líto, že stát na tuto dražbu neuvolnil žádné peníze. Chtěl jsem pro jižní Moravu zachránit něco z lichtenštejnského dědictví,“ vysvětlil.

Vybrat konkrétní díla z katalogu aukční síně vinařům pomohl ředitel brněnského národního památkového ústavu Petr Kroupa. Prvním zakoupeným obrazem je Italská říční krajina od Francoise Milleta. Do Valtic poputují také obraz Romulus a Remus a dílo Samson a Dalila. „Cena obrazů byla různá, většinou dražba končila kolem tří set dvaceti tisíc korun. Ne všechny obrazy, které jsme chtěli, se nám ale povedlo koupit,“ dodal Šťastný. Na vydražené obrazy se mohou těšit návštěvníci valtického zámku, odkud je Lichtenštejnové při svém stěhování odvezli, již brzy.

Kastelán valtického zámku Michal Tlusták předpokládá, že se obrazy na zámek dostanou na konci července. Jejich umístění plánuje do vznikající galerie moravského baroka. „Díla budou zpřístupněna veřejnosti provizorně ve druhém patře do začátku dalších stavebních úprav. Stejně jako předměty získané na dubnové aukci v Amsterodamu,“ nastínil blízkou budoucnost výtvarných děl Tlusták.

Z londýnské aukce nevyjde pravděpodobně s prázdnou ani lednický zámek. Mecenáš, který si nepřeje uveřejnit své jméno, zakoupil pět obrazů. „O jednom z vydražených obrazů víme, že původně v Lednici byl. Ostatní čtyři jsem zatím neměla možnost vidět,“ uvedla lednická kastelánka Ivana Holásková.

Pokud by mecenáš obrazy zámku zapůjčil, mohli by je návštěvníci vidět při prohlídce zámeckých interiérů. „Uvažujeme o jejich instalaci do knížecích apartmánů v prvním patře. Vše ale záleží na novém majiteli výtvarných děl,“ upřesnila Holásková.

Zdeňka Savarová a Vladimír Varga