VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Praze můžete ochutnat Evropu

Praha - NejenPražané ochutnávají Evropu na festivalu. Ceny jsou poměrně příznivé, jen pravé bavorské klobásky a belgické pivo mají vyšší cenu. Láká bylinná limonáda a ovčí sýry.

5.3.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Jaroslav Bílek

Ve čtvrtek odpoledne v centru hlavního města začal kulturně-gastronomický festival Ochutnejte Evropu, který doprovází Evropský summit regionů a měst. Ve spodní části Václavského náměstí, Na Příkopech a na Staroměstském náměstí se mohou lidé u stánků či podií seznamovat s nejrůznějšími evropskými regiony, zejména mohou ochutnat jejich tradiční pochoutky a nápoje.

Pražanům se představují také jednotlivé městské části, například Praha 1, 2, 3, 6, 9, 11, 15 či 20. Praha 6 nabízí 6 tradičních výrobků, hanspaulské víno, ovenecký sýr či střešovické taliány.

„Jde o výrobek z vepřového masa, který se vaří, ale neudí a jeho výroba trvá zhruba týden. Vypadá jako větší buřt. Před konzumací se půl hodiny ohřívá, pak se podává s křenem a hořčicí,“ vysvětlil řezník Hudera, jehož podnik taliány vyrábí.

Právě talián s Ořechovským rohlíkem stojí 30 korun, mále pivo stojí 15 a láhev vína 60 korun.

„Ceny nejsou tak vysoké, což je dobře. Za sto korun jsem se najedl i napil a ještě si užil dost kultury,“ řekl jeden z návštěvníků akce Kamil Jasánek z Prahy 9. Návštěvníkům se tak zdáli dražší pouze pravé bavorské klobásky, tři malé klobásy v housce stojí 60 korun a také belgické pivo je o něco dražší než to české.

Lahůdky podráždí chuťové buňky

Dále mohou návštěvníci ochutnat například ovčí sýry z pravé slovenské salaše, originální limonádu z rakouských Alp, která je složená z 32 bylin, víno z francouzské Provence nebo také moldavské šumivé víno a mnoho dalších dobrot.

Na festivalu Ochutnejte Evropu, který zahájil primátor Pavel Bém (ODS) společně s předsedou Výboru regionů Lucem Van den Brandem, se už včera představilo také několik známých hudebníků a kapel, například Čechomor či Fun Lovin´ Criminals, ale také mnoho folklorních kapel z různých regionů.

Akce pokračuje ještě dnes a zítra, kromě pár desítek stánků si mohou návštěvníci přijít poslechnout od 18.40 hodin Gipsy.cz a po nich irské The Hot Club Of Dublin.

Své zastoupení v podobě hudebních vystoupení či stánků s prezentacemi regionů mají také regiony z Maďarska, Francie, Slovinska, Řecka, Nizozemska či Itálie. Vybrané speciality spolu s kulturní nabídkou zde budou prezentovat i některé pražské městské části.

Autor: Lukáš Marek

5.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Britské deníky
1 4

Zákaz prodeje bulváru naštval studenty. Rozdávají vlastní kopie

Ilustrační foto.
3

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

DOTYK.CZ

Jako po válce. Podívejte se na kdysi výstavní čtvrť v Ostravě

Třeba to opravit a ne opustit! Těžko říci, zda sprejeři říkající si Deroj a Breck mysleli tyto slova vážně či ironicky. Nastříkali je každopádně mezi ruiny, které kdysi bývaly výstavními činžáky pro železničáře.

Česko zažilo neobvykle teplý den, teplota atakovala osmnáct stupňů

Na většině území Česka vystupovaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia, v Karviné, ale rtuť teploměru dosáhla až na 17,7 stupně. Teplotní rekordy pro 27. únor byly dnes překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

Optimistické zprávy? Většina obchodníků je prý na EET připravena

Jak jsou na tom podnikatelé před druhou vlnou elektronické evidence tržeb? Podle Finanční správy většina připravena je. Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni z maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies