Lišák se vrátil. Tak zněly mnohé hlasy, když se do oblíbeného seriálu Velmi křehké vztahy vrátil po delší odmlce herec Roman Štolpa alias doktor Liška.

Ač se v seriálu neobjevuje tak často jako dříve, má mnoho jiné práce. Diváci ho mohli vidět na začátku října v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí hře Penzion Ponorka DVD Litvínov (u příležitosti festivalu Česko-saský podzim 2008), hlavně ale píše scénáře a režíruje.

Vystudoval jste JAMU – obor herectví i DAMU – obor režie. Proč?
Pět, šest let jsem hrál divadlo a najednou jsem zjistil, že mi něco chybí. Že bych ty hry mohl prozkoumal trochu hlouběji. A tak jsem šel na DAMU, obor režie.

Jaký byl váš první režisérský počin?
Když jsem působil v divadle ABC, tak jsem absolvoval představení Divadelní revue Jaroslava Ježka. Scénář jsem napsal já s kamarádem a byla to taková poklona panu Ježkovi. Jeho život je strašně zajímavý, leč krutý. Ale přitom dokázal spoustu krásných věcí.

Jako režisér jste podepsaný pod představením Postel plná cizinců, kde hrají kolegové ze seriálu. Kdy vznikl tento nápad – v průběhu seriálu?
Nápad to byl Dany Morávkové. Doufám, že se na mě nebude zlobit, když jsem ji takhle „prásknul“. Je to takové uskupení herců z původního seriálu Rodinná pouta. Říkáme si Kompanie. Momentálně nám tam hraje i jeden herec z Ordinace. A minulý rok jsme začali zkoušet, také pod mojí režií, již druhou komedii 1 1=3. Chtěli jsme si vyzkoušet nové role, nové charaktery. A hra má zatím úspěch.

Působil jste i zde v Činoherním studiu. Jaká zde byla parta a na koho vzpomínáte?
Strávil jsem zde v Ústí nádherný jeden rok. V tu dobu jsem začal studovat na DAMU, ale režisér a učitel Petr Poledňák mi vyšel vstříc, a byl to parádní rok. Je zajímavé, že celá ta naše parta (kromě jiných i Josef Carda a Vladimír Čech – pozn. autora) z Činoheráku odešla po roce do pražského divadla ROKOKO.

Od roku 2000 spolupracujete na scénářích pro Miss. Jak vznikla spolupráce s panem Zapletalem?
Pan Zapletal hledal scénáristy a vybral si pár nových neokoukaných tváří z DAMU. A já mu asi padl do oka.

Jak to bude se soutěží Miss letos, resp. příští rok? Pan Moťovský je stále nezvěstný…
To bychom také rádi věděli, co bude. Ale myslím, že soutěž tímto „případem“ neskončí, nezanikne.

A co vás k práci na scénáři Miss vůbec vedlo? Nová zkušenost, či přítomnost mladých krásných dívek?
Ze začátku to byla nová zkušenost. Pak jsem zjistil, že scénář má daná přísná pravidla, která se moc nedají obměňovat. A taky jsem to zkusil z toho důvodu, že je to takový scénáristický adrenalin. To, že jsou každým rokem v soutěži půvabné holky, tak to je až na posledním místě.

Jak dlouho pracujete na scénáři?
To je právě ten adrenalin. Musíme ho dát dohromady za tři dny. Je to strašně těžké. Sledujeme zkoušky, po nocích píšeme scénář. Z těch všech profesí, co se na soutěži podílejí, toho naspíme nejméně. Na druhou stranu mám hezký pocit, když druhý den Honza Čenský říká to, co jsem mu noc předtím napsal… a všechno funguje, jak má.

Před dvěma lety jste v Ústí uváděl charitativní večer, kde vystupovaly modelky a Miss. Oslovila vás Lenka Taussigová, potěšila vás nabídka?
Potěšila. Právě, že se s Lenkou znám ze soutěže MISS. Holkám se snažím vždy profesně pomoci. S některými se během těch osmi let, co to dělám, skamarádíte víc – s některými míň.

Víte o tom, že se letos Lenka vdala?
Nevím, tak to je moc hezké, přeji jí to. Lenka je moc šikovná ženská.

Váš návrat do seriálu Velmi křehké vztahy (VKV) si vyžádali diváci. Byl jste tolik oblíbený – nebo se s tím, že se vrátíte, počítalo už tehdy, když jste skončil?
To se událo čirou náhodou. Jednou mi takhle Dana Morávková říká, že by bylo fajn si zase spolu v seriálu zahrát. Nám se totiž spolu hrálo opravdu úžasně. Nejlépe se nám nacvičovaly ty naše hádky. Dana se pak zeptala scenáristek a ony s mým návratem do seriálu souhlasily.

Máte scenáristkám za zlé, že jste předtím ze seriálu odešel?
Vůbec ne. Chápu slečny Bártů, vždyť i já píši scénáře, byť ne v takovémto rozsahu. Postava doktora Lišky už neměla co nabídnout a proto opustila seriálové vody. Ale jsem rád, že jsem přišel zpátky mezi fajn lidi. Nejen že tam zůstali někteří herci, s nimiž jsem tam ještě začínal, ale zůstal i štáb, což tu partu ještě utužilo.

Liší se hodně vaše role doktora v Rodinných poutech od té ve VKV?
Ano, hodně. Zemřela mu Hedvika, manželka. Je už poučen životem. Nikam se nežene. Nepije.

V nových dílech mi přijde postava „Lišáka“ smutná. Čím to?
To je pravda. Za prvé je o tři roky zase starší a pak už přece jen není tolik rozverný.

Když jste se v seriálu neobjevoval, objevila se v něm řada nových tváří. I váš „kolega“ lékař Viktor Limr, rodák z Ústí. Znali jste se dříve?
Vidíte, to ani nevím, že je z Ústí. My jsme se znali už z DAMU. On byl na herectví a já už na režii, v seriálu jsme se míjeli – on začínal a já končil.

Je reálné, aby se doktor Liška vrátil opět k Andree (hraje Dana Morávková)?
Netuším. Scénáře dostáváme osm dílů dopředu a vůbec nevíme, jak to bude dál. Někteří herci sice vyzvídají, co bude s jejich postavou, ale já opravdu nevím. Nechám se překvapit.