Stejnojmenná filmová adaptace ovšem dokázala vášnivý román o lásce odololávající času i choleře zkazit do podoby pohlednicové podívané iritující svou povrchností a rozvleklostí.

Ve filmu se sešla řada latino herců, které dnešní Hollywood zná, v čele s Italkou Giovannou Mezzogiornovou (známá z Okna naproti) a Španělem Javierem Bardemem v rolích rozdělených snoubenců Ferminy a Florentina. Malebné lokace štáb získal přímo v Kolumbii, kde se příběh odehrává a odkud pochází Márquez i zpěvačka Shakira, která k filmu složila hezké písničky. Autenticita je ale jenom kašírovaná. Nedůslední maskéři nechávají každou postavu stárnout jiným tempem, a protože je film americký, herci mluví anglicky s těžkým přízvukem, díky němuž někdy působí jako slabomyslní.

Režisér Mike Newell má za sebou sice Čtyři svatby a jeden pohřeb nebo čtvrtého Harry Pottera, ale taky třeba Úsměv Mony Lisy, který proměnil z potenciálně feministického melodramatu v červenou knihovnu. Jeho Láska za časů cholery zase připomíná jiný pokleslý žánr, telenovelu. Vprvní půli se mladí hrdinové neustále pohybují na hranici nervového záchvatu, když jim Fermin otec nepřeje. V té druhé, když se odmítnutý Florentino snaží zapomenout na svou životní lásku v posteli šesti set jiných krásek, se všechny ženy před stárnoucím Bardemem okamžitě svlékají. A celý film se všichni chovají nelogicky, protože Newell nedokáže vysvětlit jediný citový zvrat, včetně těch nejdůležitějších, jako proč Fermina opustí Florentina, proč si vezme lékaře a proč se v sedmdesáti letech zase k Florentinovi vrátí.

Zvláštní, že pod něčím takovým je podepsaný i scenárista Ronald Harwood, držitel Oscara za Pianistu (adaptace), který se loni podílel i na skvělém filmu Skafandr a motýl (taky adaptace). Ale tenhle film evidentně pohltil i jiné talenty, třeba um i charisma Bardema, i když ten aspoň není tak bledě nevýrazný jako jeho partnerka. Největší problém tohoto pokusu o převod jednoho ze skvostů magického realismu tkví v tom, že v něm není žádná magie. A bez ní zůstala jeho milostná historie jenomhodně divná.

 

Láska za časů cholery (Love in the Time of Cholera),

Režie: Mike Newell, hrají: Javier Bardem, Giovanna Mezzogiornová, Benjamin Bratt. USA2007, 138 min.

Premiéra: 17. ledna