"Hygienici měli nahlášeno 89 táborů, na 60 jich zkontrolovali. Počet dětí na táborech se meziročně zvýšil o zhruba 660 na více než 6300," řekl Jan Bechyně z krajské hygienické stanice.

UBÝVAJÍ KLASICKÉ TÁBORY

"Je vidět, že počty dětí na táborech rostou. Ubývá klasických stanových táborů a zvyšuje se počet akcí s různým zaměřením ve zděném ubytování," uvedl Bechyně.

Podle něj se hygienici o prázdninách vydali na 56 míst, dalších sedm kontrol se týkalo stravování v případech, kdy děti docházely na jídlo mimo tábor. "Závady byly jen drobné, pokuta 2000 korun se týkala stravování," doplnil Bechyně.

S provozovatelem tábora v Třebušíně krajská hygienická stanice zahájila sankční řízení. "Pokuta bude v tomto případě do 10.000 korun," řekl hygienik.

Důvodem pro zrušení akce bylo podle něj nezajištění odpovídajícího personálu, vedoucí neměli příslušné zkoušky a nebyl na místě zdravotník s dokladem o absolvování povinného kurzu.

MĚLI HLAD A NA ZÁCHOD CHODILI ZA CHATKY

Hygieniky upozornila na malý tábor na Litoměřicku policie, která dostala oznámení od rodičů. Děti na sociálních sítích uváděly, že mají hlad a na záchod chodí za chatky.

"Nebyl tam žádný extrémní stav, i když to nebylo ideální, důvodem zavření byl chybějící odpovědný personál," řekl Bechyně.

Léto na táborech se obešlo bez průjmových onemocnění, kožních infekcí, žloutenek.

"Stále se však stává, že pořadatelé konání tábora neoznámí," uvedl hygienik. Akci musí provozovatel ohlásit měsíc předem.

Akcí, jichž se účastní méně než 30 dětí, bylo v regionu 19 a absolvovalo je 555 dětí. Na tyto malé tábory hygienici kladou i nižší nároky, to byl i případ tábora v Třebušíně.

Menší než loni byla díky počasí aktivita klíšťat, žádný tábor nebyl vyplaven, nikde nehořelo.