"Nárůst mladých a hlavně žen je až neuvěřitelný," řekl předseda děčínské organizace Českého svazu včelařů Zdeněk Novotný. "My dřív narození jsme si mysleli, že včelařina zanikne, ale není to pravda, hlásí se mladí, což možná souvisí s nějakým únikem mládí do přírody," popsal Novotný.

V Děčíně ročně přibývá zhruba 15 až 20 nových členů. "To nikdy nebylo. Teď i ženy jezdí do Nasavrk, kde je včelařská škola, se tři roky dálkově vzdělávat," poznamenal Novotný.
Zájem o včelařinu podporují mimo jiné dotace. Ústecký kraj nyní k vyčleněným pěti milionům korun na podporu včelařů přidal 2,85 milionu korun. K vyřízeným 232 žádostem teď radní přidali dalších 120. "Všechny žádosti tak budou podpořeny," řekl náměstek hejtmana Stanislav Rybák. Podle něj peníze poslouží hlavně na pořízení nových úlů, vybavení pro včelaře či technologie na stáčení medu a také na podporu začínajících včelařů a jejich zaučování.
Náklady na zařízení včelstva se mohou pohybovat kolem 50.000 korun. "Než se taková částka vrátí, trvá to roky, proto je včelařina stále hlavně zábava, relaxace, koníček, který se musí dělat srdcem," zmínil Novotný.

Počítat musí včelaři i s nenadálými zásahy přírody jako byly nedávno mor včelího plodu a roztoč varroáza. "Varroázu už máme za sebou, ohnisko včelího moru je v sousedním Německu, které trochu zasahuje do Šluknovska," zmínil Novotný. Státní veterinární správa připravila mapu ohnisek nebezpečných nákaz. Z ní k dnešnímu dni vyplývá, že s morem včelího plodu teď bojují hlavně na Moravě.

Počet včelstev s vysokým počtem roztočů, kteří způsobují onemocnění varroázu, se letos podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Pejchala snížil. Veterináři zjistili vysoký počet roztočů u sedmi procent z více než 56.000 kontrolovaných vzorků. Bez roztočů jich byla letos polovina, zatímco loni jich bylo 22 procent. Loňský rok byl podle Pejchala jeden z nejhorších v historii. Podle průzkumu mezinárodní asociace COLOSS nepřežila minulou zimu v Česku pětina včelstev.
Dotaci mohou včelaři dostat na podporu chovů také od státu. Ministerstvo zemědělství na začátku května zveřejnilo, že v následujících třech letech včelaři dostanou v dotacích v 232 milionů korun. Polovina peněz bude z českého rozpočtu, zbytek z evropských peněz.