Nejstarší písemné zprávy o panství Krásný Dvůr jsou z konce 13. století. Tenkrát však ještě dnešní zámek nestál, píše se pouze o panství se dvěma tvrzemi, vesnicí a dvěma mlýny. V držení panství se vystřídali různí vlastníci až ho v polovině 17. století získal rod Černínů, kterému vděčíme za dnešní podobu zámku i parku. Černínové vlastnili zámek až do roku 1939.

Zámek hostil i řadu osobností, jako Johanna Wolfganga Goetheho, kněžnu Zaháňskou s knížetem Metternichem a Josefa Dobrovského.

Nešťastný osud měl zámek za okupace. To ho obsadili nacisté. Za války jeden čas sloužil i jako rekreační středisko Joachima von Ribbentropa – Hitlerova ministra zahraničí, později jako lazaret.

Pro romantické duše tu Černínové nechali v 80. letech 18. století vybudovat anglický park, který je nejstarším a největším anglickým parkem u nás. Jeho rozloha je téměř 100 hektarů. Najdeme zde přes 100 druhů dřevin, některé z nich jsou velmi staré. Nejstarší bude tzv. Goethův dub. Jeho věk se odhaduje na 1000 let a patří tak i mezi nejstarší stromy v Čechách. Obvod dubu je deset metrů a nachází se u zámeckého rybníčku.

Ale nejsou to jen stromy, co můžete v parku obdivovat! V parku postupně postavili několik empírových a romantických zahradních staveb. Nejstarší je panův templ, dále třeba novogotická rozhledna s kaplí, čínský pavilon, holandský statek, voliéra, poustevníkova rokle s jeskyní, ale také třeba umělý vodopád. Vstup do parku je bezplatný a vstupné do zámku 80 korun.

Z pořadu Máme Česko rááádi Rádia Impuls.