Už stojí! Od pátečního odpoledne zdobí chomutovské náměstí 1. máje v vánoční strom. Slavnostní rozsvícení s celodenním programem se koná v neděli.

Letošním vánočním stromem je smrk ztepilý. Vyrostl v Bezručově údolí, je asi 35 let starý a původně byl vysoký devatenáct metrů. Statik ho ovšem nařídil o tři až čtyři metry zkrátit. To proto, aby nehrozilo, že ho silný vítr vyvrátí.

Ples Poháru Peruna ve stylu hippies.Smrk pokáceli a převezl ina náměstí pracovníci Městských lesů Chomutov. Ti měli vytipovaných asi pět různých potenciálních stromů. „Pro který se rozhodneme, závisí na momentálním počasí," vysvětil zástupce ředitele Městských lesů Chomutov Petr Markes. „Ke stromu se totiž musí dostat jeřáb i nákladní vůz, který ho převeze na náměstí. Kdybychom strom pokáceli běžným způsobem, při pádu by se mohl rozlámat."

Městu nabízejí vánoční stromy i běžní Chomutováci, letos ale žádný z nabízených jehličnanů nebyl vhodný. Buď svoji výškou či krásou nebo i tím, že by se k němu nedostala zmíněná technika.

V pátek pracovníci technických služeb strom „obklíčili" třemi plošinami a ozdobili. Dva kilometry světýlek, desítky žlutých a červených koulí… V plné kráse se vánoční strom rozzáří tuto neděli, 1. prosince. Podrobný program vánočních trhů ještě přineseme tento týden.

Po odstranění ozdob pracovníci technických služeb kmen stromu nařežou na špalky a nabídnou k odkoupení občanům města. Větve naštípou a drť použijí k výrobě substrátu.