Odborářům  z Krajské zdravotní se nelíbí záměr krajského zdravotnického kolosu pronajmout si na deset let počítačové služby. Takzvaný outsourcing je podle nich nevýhodný. Argumentují také tím, že IT oddělení KZ je kvalitní a opakovaně oceněné odborníky.

Zakázka na 10 let má být za zhruba 3,3 miliardy korun. „Přestože vedení společnosti argumentuje ekonomickou výhodnosti, je tato cena v kontextu 120 měsíců  podle našeho názoru velmi nestandardně nadsazená,“ tvrdí v odboráři v připravované petici, kterou proti záměrům KZ iniciovali. Podle nich je divné, že částku, jakou KZ nabízí, naopak průběžně neinvestuje do obnovy IT technologií.

„Je třeba se ptát, proč KZ nechce nebo nedokáže zajistit rozvoj vlastní moderní infrastruktury a profesní růst svých pracovníků,“ dodávají. Podle nich například IT oddělení KZ v minulosti obdrželo i prestižní odborní ocenění jako Finalista soutěže IT projekt roku 2007 a další.

Upozorňují, že krok KZ by znamenal také přesun citlivých údajů do rukou soukromé společnosti. „A to nejen o zaměstnancích, ale i o pacientech,“ řekl odborový předák Jiří Biolek. Podle něho se text petice teprve kompletuje, podpisy pod ní budou odboráři sbírat později.

Petice má také podporu senátorky a lékařky Aleny Dernerové (S.cz), která v minulosti upozorňovala na údajně předražené nákupy přístrojů v KZ. Převod IT s citlivými daty na soukromou firmu označila za šílenost. Znepokojily ji obavy kritiků, že soutěž má už předem jasného vítěze, že pro nemocnice bude novinka nevýhodná a technici přijdou o práci.

Podle Dernerové existuje odborný oponentní posudek chystané změny, který bod po bodu zpochybňuje celou zakázku. Protest se má řešit i na krajském zastupitelstvu.  „Nemohou se chovat jako grófové,“ řekla na adresu vedení Krajské zdravotní.

Podle mluvčího KZ Jiřího Vondry nemocnice potřebuje oblast IT co nejrychleji inovovat s ohledem na fyzické stáří a havarijní stav. To jí má outsourcing umožnit. Vedení KZ podle něho odhaduje, že by tak mohlo ušetřit asi 100 milionů korun.

O co přesně jde?
Krajská zdravotní již nechce veškeré služby kolem informačních technologií provozovat sama, ale najít si firmu, která jí je pronajme, takzvaně outsourcuje. Pronájem služeb má trvat 10 let, hodnota zakázky je kolem 3,3 miliardy korun. Kritici to považují za příliš drahé a obviňují KZ z plánovaného plýtvání penězi.