Projekt Brána do Čech, který prezentuje Ústecký kraj jako turistickou destinaci a sdružuje čtyři destinační agentury (České Švýcarsko, České středohoří, Krušné hory a Dolní Poohří), získává stále více příznivců a jeho nositel, internetové stránky www.branadocech. cz, se pomalu, ale jistě dostává do povědomí veřejnosti.

To ostatně potvrdila i nedávná tisková konference Ústeckého kraje, na níž krajský radní pro regionální rozvoj a cestovní ruch Radek Vonka prezentoval dosavadní úspěchy projektu a plány jeho dalšího rozvíjení.

Priority pro další dva roky

„Hlavním cílem podpory cestovního ruchu je ekonomický přínos pro Ústecký kraj,“ zdůraznil Radek Vonka. Tomu odpovídají i cíle stanovené pro roky 2012 a 2013. „Oslovit nové potenciální návštěvníky z jiných krajů, zvýšit u stávajících návštěvníků frekvenci návštěv, prodloužit dobu návštěvy a přesvědčit lidi z Ústeckého kraje, aby prioritně cestovali po Ústeckém kraji, vyjmenovává priority pro nadcházející měsíce. Koneckonců našlápnuto k tomu, aby cíle byly splněny, má Ústecký kraj velmi dobře.

Vždyť projekt na podporu cestovního ruchu v Ústeckém kraji s názvem Brána do Čech dosáhl letos na nejvyšší metu, kterou je první místo v soutěži Velká cena cestovního ruchu v kategorii Nejlepší jednotná kampaň na veletrhu cestovního ruchu Regiontour 2012.

Pro nadcházející období Ústecký kraj a Bránu do Čech čekalo nebo čeká, kromě vylepšování turistického webového portálu a mediální podpory, také dotištění 20 tisíc kusů Průvodce Ústeckým krajem, který získal nejvyšší ocenění na veletrhu cestovního ruchu ITEP Plzeň 2011. Každá ze čtyř destinačních agentur bude mít k dispozici pět druhů tematických letáků po 20 tisicích kusů a 5 tisíc výtisků Tipů na výlet. Průvodce Muzea a galerie má náklad 10 tisíc kusů pro celý region, vyjde reprezentativní kniha o Ústeckém kraji, brožura Golf, cyklomapy a jedenkrát ročně bude vycházet magazín Brána.

Které novinky mohou turisté v nejbližších dnech a týdnech v Ústeckém kraji využívat a jaké akce jsou připraveny? Podívejme se na ně podrobněji.

Most nabízí turistické trasy

Od září 2011 je v provozu nová mostecká turistická trasa s názvem Městský okruh Po stopách magistra Edwarda Kelleyho. Délka trasy je 4 km a je značena Klubem českých turistů městským značením, tedy modrobílou značkou.

Trasa je vedena částí města Zahražany, která je posledním místem starého Mostu. Během cesty je pět zastavení, na nichž je uvedeno, kde se turista nachází a zároveň stručný popis daného místa.

Při této příležitosti byl uveden jako novinka Elixír mládí, jehož obsah je jablečný mošt, a červené a bílé víno jako regionální produkty Mostecka.

„V letošním roce chystáme jako novinku trasu Vtelno Obrnice České Zlatníky Svinčice Lužice Dobrčice Skršín Bedřichův Světec Bečov Vtelno, kratší trasy Vtelno České Zlatníky a Vtelno Bedřichův Světec. V Mostě se 26. června uskuteční 1. ročník Miniveletrhu cestovního ruchu,“ informovala ředitelka Destinační agentury Krušné hory Kateřina Suchá.

Již během nadcházejícího víkendu se uskuteční od 20. do 22. dubna na Náměstí 1. máje a v městském parku v Chomutově 16. ročník Setkání hornických a hutnických měst a obcí ČR pod názvem Chomutovské krušnění.

České Švýcarsko zahajuje sezonu

Otevření turistické sezony má na 21. dubna připraveno České Švýcarsko v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě. Na víkend se tu chystá v souvislosti se zahájením sezony v této nejprestižnější turistické destinaci Ústeckého kraje hned několik akcí.

V sobotu 21.4. startuje z Hřenska cyklistická časovka do vrchu pro širokou sportující veřejnost, amatéry a hobby závodníky Janovský trhák. Trať je dlouhá 2830 m s převýšením 207 m. Registrace bude probíhat v Janově, kde je i cíl časovky do 8.30 hodin. Podrobnosti se dozvíte na www.janovskytrhak.cz. Týž den dojde i k slavnostnímu otevření naučné stezky Okolím Jetřichovicka. K dopravě sem lze využít turistický autobus linky 434 z Děčína do Krásné Lípy a zpět (jeho jízdní řád najdete na www. ceskesvycarsko/otevrenisezony.cz). Po zahájení v 10 hodin u infocentra v Jetřichovicích následuje procházka s výkladem. Pro zájemce o stezku plnou adrenalinových překvapení je určen ve stejný den vývýlet s průvodcem Tramvají do skal.

V neděli 22. dubna je součástí zahájení sezony výlet s průvodcem s názvem Proplujme po Křinici k sousedům. Cesta na lodičkách, koňským spřežením a vlakem vás dovede z Mikulášovic na saskou rozhlednu Weifberg a do soutěsek říčky Křinice. Navíc v sobotu i v neděli bude přepravovat mezi Děčínem a Hřenskem loď Poseidon turisty, cyklisty, bruslaře či rodiny s kočárky. Z Děčína loď vyplouvá v sobotu v 9.30 a ve 13 hodin, z Hřenska v 10.30 a ve 15.30 hodin. V neděli platí časy 9.30 a 15.30. Zájemci o tuto akci s názvem Proplujeme Českým Švýcarskem si mohou objednat i raft nebo člun, a to se slevou 50 % na loď.

Plavba Poseidonem v sobotu 21. dubna probíhá v režimu 1+1 tzn. jeden platí, druhý pluje zdarma. V sobotu je možné využít v Českém Švýcarsku zvýhodněné vstupné 1+1 zdarma i na další výlety, rozhledny či pro návštěvu expozic.

Na Řípskou pouť nebo do ústecké zoo

Další destinace, České středohoří, nabízí na víkend od 20. do 22. dubna Řípskou pouť v Krabčicích.

V sobotu v 10.01 hod. můžete k dopravě na ni využít Roudnický a Zlonický motoráček. Vyjíždí v 7.51 a v 11.51 hodin z Roudnice nad Labem. Od zastávky Vražkov se dostanete na Říp po žlutě značené trase, od zastávky Ctiněves vás povede červeně značená trasa. Z Vražkova se přiblížíte k Řípu Roudnickýcm motoráčkem v 8.10 a 12.10, ze Straškova v 8.20 a ve 14.07.

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem nejen pro děti připravila na sobotu 21. dubna Mezinárodní den Země aneb Barevná planeta trochu jinak.

V pavilonu exotária bude připravena výstava výrobků dětí z mateřských škol „Zakletý prales aneb Pohádka o princezně Saole“, v pavilonu šelem prezentace studentů středních škol na téma „Jihovýchodní Asie daleká země, blízký problém“.

U restaurace Koliba (od 13 hodin) divadelní a taneční vystoupení dětí základních škol, vyhodnocení soutěže středoškoláků a další multikulturní vystoupení (Tam Tam d´Afrique africké bubnování, Karima orientální tance, Dundžingarav mongolské tance a hudba, Patrik Francis pákistánský zpěv a Draga Banda hudební skupina). Kromě toho budou v areálu zoo připraveny stánky s etnickou tematikou.

Do Žatce láká Chmelfest

I čtvrtá z turistických destinací, Dolní Poohří, má na jaro připraven pořádný tahák. Je jím Chmelfest v Žatci, který se koná 5. května. XII. ročník oslavy probuzení chmele ze zimního spánku nabídne pestrý program. Farmářské trhy na náměstí Svobody odstartují v 9 hodin, v 11 hodin začne řazení Chmelmarše před letním kinem a o dvě hodiny později Chmelmarš s průvodem alegorických vozů. Ve 13.20 se požehná letošní úrodě chmele na náměstí Svobody a vypustí Chmelařské Léto.

Ve 14 hodin se Chmelmarš vrátí před letní kino, v němž zahájí program loutkoherci z Postoloprt a jejich osvětové vystoupení pro pivaře a chmelaře. Naváže na ně žatecká kapela SopHie ChAIR. Proběhne Memoriál Lojzy Lupulína, což jsou tradiční soutěže družstev v chmelařsko-pivních disciplínách, a soutěže pro diváky.

Nebudou chybět doprovodné akce Chmelfestu: v Chrámu chmele a piva celý den prohlídky, Chmelový maják, Bludiště, Chmelový orloj. Od 19 do 24 hodin se koná bál s harmonikou, dechy a zpěvy ve dvoře Restaurantu u Orloje. Chmelařské muzeum má připraveno prohlídky s průvodcem a suvenýry. K dispozici bude i Pivotéka Sedmý schod nová prodejna speciálních piv ze Žateckého chmele otevřená naproti Chmelovému majáku.