Doufali, nebudou osvobozeni, ale místo toho slyšeli, že všichni tři jdou do vězení na pět let pro obchodování s lidmi.

Měli být na Litoměřicku na polích při sklizni chřestu a v roudnickém masokombinátu využíváni k práci za podmínek, které vedly soud k tomu, že obžalovaní byli uznáni, že pracovníci byli jimi vydíráni. Šlo podle soudu o obchodování s lidmi.

Předsedkyně trestního senátu Kamila Elsnicová k rozsudku uvedla: „Soud dospěl k závěru, že obžalovaní se skutku dopustili a právem byli uznáni vinnými.  Hájili se tím, že vesměs to byli Romové a ne Rumuni, neuměli pracovat, byla to práce pro ně těžká. Pokud b byli vydrželi, mzda by jim byla zaplacena, uvedla obhajoba. Obžaloba byla vyvrácena výpověďmi poškozených, byť některé se již nepodařilo v Rumunsku dohledat.

Naději, že odejdou od soudu osvobozeni, čerpali odsouzení z toho, že vrchní soud rozhodl, ze budou propuštěni z vazby, a musí být ještě doplněno dokazování v tomto procesu. Proto vrchní soud rozsudek zrušil a začalo nové projednávání. Ve skutečnosti rozhodnutí vrchního soudu neznamenalo jejich očištění. Jenom vrchní soud chtěl, aby dokazování bylo u krajského soudu doplněno o další důkazy, a potom byl vynesen nový rozsudek.

První rozsudek

Při prvním procesu v červnu 2010 byli odsouzeni, že se měli dopustit obchodování s lidmi. Všichni tři odsouzení jsou státními příslušníky Ukrajiny. Vasyl Bentsa bydlící v Dolních Beřkovicích do vězení na 7 let, Volodymyr Dublenych bytem v Mělníku na 7 let a Mykhaylo Zavatskyy z Plzně na 5 tet do vězení. První dva byli odsouzeni do tvrdšího vězení s ostrahou, třetí do věznice s dozorem.

Podle původního rozsudku k trestné činnosti mělo dojít od března 2008 do července 2008. Byli odsouzeni, že kvůli jejich ziskuchtivosti museli až 18 hodin pracovat Bulhaři a Rumuni bez dostatečné stravy a téměř bez mzdy. Svědci uváděli, že dostávali 500 korun týdně. Jeden muž se zeptal, kdy dostane peníze, a byl za to udeřen dřevěnou tyčí. Jiní svědci brali 200 korun týdně při 12 hodinách práce při sběru chřestu. Jeden Rumun hovořilo o 100 korunách při 12 hodinách práce při sběru chřestu.