K uzavření Labské stezky a silnice od Čertovy Vody do Dolního Žlebu dojde pravděpodobně v druhé půlce června.

„Pokud nenastanou komplikace, měli bychom smlouvu se zhotovitelem podepsat kolem 20. června. Teprve potom bude možné fyzicky začít se stavbou," řekla Marie Blažková, primátorka města.

Práce na rekonstrukci vodovodu, stavbě opěrné zdi a pokládce povrchu komunikace uzavřou zhruba na pět měsíců nejen silnici, ale také Labskou stezku. Tu dokonce již v úseku od železničního mostu do Dolního Žlebu.

„Uvědomujeme si, že tato stavba zkomplikuje život nejen místním, ale také turistům. Rada města proto rozhodla, že po dobu uzavírky bude přívoz jezdit zdarma," doplnila primátorka města na setkání s obyvateli Dolního Žlebu, které zorganizoval tamní osadní výbor.

Podmínky pro stavební firmu pracující na opravě silnice město stanovilo tak, aby došlo k omezení dopravy po nezbytně dlouhou dobu. Přesto je nutné silnici zcela uzavřít. A to každý pracovní den mezi 8. až 18. hodinou.

„Jsme limitováni termínem, ke kterému je nutné stavbu dokončit, protože jsme vázáni dotačním titulem. Firma musí být hotova ve stanovené době, jinak hrozí, že přijdeme o dotaci," vysvětlila Marie Blažková. Auty se lidé do Dolního Žlebu dostanou pouze po 
18. hodině ve všední den 
a o víkendech bez omezení. Dopravní omezení také komplikuje případné záchranné práce.

„Stavebníci mají povinnost zajistit průjezd složkám Integrovaného záchranného systému. Připraveno máme také vznášedlo a v Dolním Žlebu bude po celou dobu stavby umístěna hasičská cisterna," dodal Jiří Anděl, náměstek primátorky.

Cyklisté budou přímo ze stezky pod zámkem naváděni pod Tyršův most na parkoviště u městské knihovny a dále do ulice Labská a Hálkova, kde se napojí na ulici Loubská. Celá objízdná trasa bude pečlivě označena dopravním značením a v problematických místech také piktogramy. Omezení rychlosti bude až po odbočku k přívozu, kde se turisté vrátí zpět na Labskou stezku.

Labská stezka vedoucí od železničního mostu po Čertovu Vodu bude pro cyklisty otevřena alespoň o víkendech.

„Nechtěli jsme stezku, kde tráví volný čas mnoho našich obyvatel, uzavřít úplně. Jako podmínku jsme si dali, aby stavební firma vždy v pátek večer cyklostezku vyčistila," řekla Marie Blažková.