Jenže zatímco právníci budou šermovat paragrafy, ve městě hazardních přístrojů možná ještě přibude.

Město totiž dál připravuje výběrové řízení na provozovatele čtyř velkých heren, které budou v majetku města. A to přesto, že ministerstvo financí se nemá k tomu, aby rušilo licence ostatním hernám. „Vyhlášení řízení se připravuje," potvrdila mluvčí města Šárka Schönová na dotaz Chomutovského deníku.

A tak všechno směřuje k paradoxní situaci. Město má sice vyhlášku o omezení hazardu, ale aniž by nějaká herna zanikla, samo založí čtyři nové. A to dost velké, mají být například ve dvou krytech CO (TIP na Zahradní a v centru města za sportovní halou).

Co myslíte vy? Mělo by město zřídit čtyři plánované herny, i když ministerstvo nezruší licence k ostatním automatům? Hlasujte v anketě nebo diskutujte pod článkem!

Mezitím se bude město s ministerstvem přít, možná i soudit. „Trváme na tom, že ministerstvo porušilo zákon," říká Schönová. Město ještě před koncem roku rychle schválilo vyhlášku a požádalo o přezkoumání licencí k videoloterijním terminálům. Ministerstvo podle něj mělo začít rušit automaty tam, kde to vyhláška zakazuje. Což je skoro všude. Jenže tak neudělalo a odvolává se na tříleté přechodné období, které je v zákoně. Magistrát je ovšem přesvědčený, že to se vztahuje jen na žádosti podané po 1.1. 2012 a ministerstvo mělo konat podle zákona, který platil v době, kdy měst žádosti podávalo.

Chomutov se teď bude bránit. „Právně tuto záležitost konzultujeme, protože chceme napravit daný stav," říká mluvčí magistrátu. „Pokud to bude nutné, bránili bychom se soudní cestou jako například město Brno."

Brno žaluje ministerstvo financí také kvůli automatům, i když z jiného důvodu. Napadá samotný fakt, že zatímco o klasických automatech může rozhodovat město, modernější videoterminály spadají pod ministerstvo, které je také povoluje.