Šestnáctiletá Stefanie Najmanová loni vyšla z chánovské základní školy a na stejném sídlišti ve čtvrtek  ukončila první ročník tříletého učebního oboru Zahradnické práce. „Je to lepší než sedět doma," říká. „Je to lepší než být na pracáku," dodávají její spolužáci. Na začátku studia jich bylo celkem osmnáct, včera jich dostalo vysvědčení jen pět. Ostatní během roku odpadli. Důvody byly různé. Třeba povinné dojíždění na praxi. Chánovský experiment přesto pokračuje.

Daří se druhému ročníku oboru Operátor skladování, se kterým nejsou díky každodennímu úsilí učitelů závažné problémy. Ve čtvrtek si vysvědčení převzalo osm žáků z původních jedenácti. V září jim začne poslední a nejdůležitější třetí ročník. S učiteli se začnou připravovat na hlavní praxi a závěrečnou zkoušku. „Pokud vydrží, jsem přesvědčen, že zkoušku udělají," řekl Karel Vokáč, ředitel Střední školy technické Most.

Kromě dohánění znalostí například v matematice je největší brzdou absence. Učitelé musí každý den žáky motivovat. Vysvětlují jim výhody vzdělání a nevýhody zahálky na dávkách. Pomáhá i státní stipendium, které získalo několik nadprůměrných žáků. Oslovena byla i mostecká Nadace Student.

Tři třídy

Na mosteckém sídlišti Chánov se v září otevře další, v pořadí již třetí středoškolská malotřídka, pobočka SŠT Most. Bude to tříletý učební obor Zahradnické práce. Režim se poupraví, aby se udrželo více žáků než ve včera ukončeném a oslabeném předchozím ročníku. „Zatím máme v novém prvním ročníku kolem desítky přihlášených, počet se ale během prázdnin ještě může měnit," řekl Martin Nebesař, šéf chánovského Polyfunkčního centra, kde výuka probíhá a kde je i skleník. Někteří žáci přišli z úřadu práce, kde byli po základní škole zaevidováni jako nezaměstnaní.

Cílem experimentu, který začal v roce 2014, je zvýšit vzdělanost v sociálně vyloučeném Chánově, snížit nezaměstnanost u mladistvých a omezit jejich závislost na finanční pomoci státu. Jedná se o řádnou školu. Za hrubou nekázeň či neomluvené absence je vyloučení. Důraz se klade na pozitivní motivaci s pochvalami. Po třech letech je výuční list. S tím má mládež větší šanci najít práci.