Šmahel se k nim dostal ještě v době, kdy provozoval Biograf u Františka na Severní Terase. „Posílali mi filmy na revizi a také na případné opravy. Postupně se jich nashromáždilo několik stovek. Sklad je majetkem Asociace českých filmových klubů, provozuje ho moje manželka Libuška, já se starám o technický stav filmů," vysvětlil František Šmahel.

ANALOG JE VZÁCNOSTÍ

Moderním kinům vládnou digitální technologie. Staré analogové filmy začínají být vzácností. „Promítají v nich právě ve filmových klubech nebo ve venkovských biografech jako já v kinech v Chlumci, Povrlech a na Telnici. Pořád jsou přitažlivé, lidem se líbí a mají o ně zájem," uvedl František Šmahel.

Jak dodal, občas si film půjčí i dokumentaristé, kteří záběry z něj použijí ve svém díle.

Za zločin považuje likvidaci někdejší Ústřední půjčovny filmů. „Měli na pět tisíc filmů v archivu a ty putovaly vlakem a auty po kinech v celé republice. Sám jsem je na nádraží vyzvedával a promítal. Archiv byl však zničen, nikdo neví pořádně proč a nikdo nebyl pohnán k odpovědnosti. Pak zbývají jen takoví nadšenci jako já a několik dalších, kteří staré filmové kopie opatrují," posteskl si František Šmahel.

LIDÉ V CHLUMCI MAJÍ ZÁJEM

Zájem lidí o analogové filmy potvrdil i starosta Chlumce Roman Zettlitzer. „Na digitální technologii zatím nepřejdeme. Možná později ve druhé etapě rekonstrukce kulturního domu. Ale to bude záležet na řadě věcí. O filmy je u nás zájem, měli jsme letos i letní kino," uvedl Roman Zettlitzer.

První promítání šesté sezony bude v Chlumci v neděli 11. září a hned v pondělí se tu bude promítat film Karla Steklého Mstitel z roku 1959, který byl filmovým debutem pro Radoslava Brzobohatého.

„Před projekcí přivítáme na besedě paní Ivanku Devátou, která hrála hlavní ženskou roli," uvedl František Šmahel.