VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Prohibice polevuje. Prodejci kontrolují kódy lahví

Ústí nad Labem, Praha - Na pulty obchodů a bary hospod a restaurací ve čtvrtek začali prodejci vracet lahve s tvrdým alkoholem. Vláda zmírnila zákaz jeho konzumace. Schválila nařízení, které stanovuje doklad o původu lihovin. Lahve plněné alkoholem vyrobeným před začátkem letošního roku rodokmen nepotřebují.

27.9.2012
SDÍLEJ:

Servírka Petra Frdlíková z ústecké kavárny Café Pepe, kontroluje šarže výroby na uskladněném alkoholu.Foto: Petr Sochůrek

Ústečtí prodejci se na návrat destilátů s alkoholem nad dvacet procent teprve připravují. Řada zákazníků ani prodejců alkoholu ve čtvrtek nevěděla, jak poznají, kdy byla láhev s destilátem vyrobena. Podle zjištění Deníku musí být každá láhev opatřena na obalu LOT kódem, pod písmenem L. Za ním se nachází datum výroby.

Petr Maxa z firmy Granette a Starorežná Distilleries uvedl, že první dvojčíslí za písmenem L označuje rok výroby, následující tři čísla označují pořadový den výroby, poslední čtyřčíslí je hodina a minuta výroby. Nikola Jamborová ze společnosti Jan Becher – Karlovarská Becherovka uvedla, že na jejich lahvích číslice za písmenem L označují den výroby, měsíc a poté teprve rok.

Někteří výrobci destilátů, proto na své webové stránky umístili návod, jak bezpečně poznat vyrobený alkohol před rokem 2012.

Výrobci v České republice nově budou muset k veškerým lihovinám s objemem nad 20 procent etanolu doložit tzv. rodokmen. Toto nařízení nabude platnosti vyhlášením ve Sbírce zákonů.

„Bude nutné doložit původ lihu a protokol o zkoušce z akreditované laboratoře na přítomnost obsahu etanolu, obsahu metanolu a nejčastějšího rezidua denaturačního činidla," řekl premiér Petr Nečas (ODS) na středeční tiskové konferenci ve Strakově akademii.

Doklad o původu se týká pouze destilátů vyrobených do 1. ledna 2012. „Tvrdý alkohol vyrobený od ledna letošního roku až do 26. září 2012 bude muset mít doložený svůj původ nejpozději do 60 dnů, jinak nesmí na trh a musí být zlikvidován," píše se na webu Vlády České republiky.

Mluvčí Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje Šárka Poláčková uvedla, že od počátku prohibice policisté zkontrolovali v kraji téměř 15 400 prodejců alkoholu a provozovatelů restaurací.

Autor: Petr Sochůrek

Je dobře, že skončila prohibice?

Ano

19 %

Ne

81 %

Hlasovalo: 111

Anketa byla ukončena

27.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Omilostněný Jiří Kajínek před bystrckým bytem řekl, že zatím se setkává se samými dobrými reakcemi lidí.
1 12

Můj soused zabiják: lidé z Bystrce Kajínka většinou vítají, cítí se i bezpečněji

Stokcholmská čtvrť Fittja patří k těm místům hlavního švédského města, které počítá policie k nejrizikovějším.
5

Seznamte se: Jsme supermatky a chráníme sídliště před zločinem

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Místo hospody klub. A kouříme dál

Část restauratérů zkusí zákaz cigaret obejít. Nevyplatí se to.

Kamiony pustoší silnice v okolí opravovaného tahu z Holic na Vysoké Mýto

Neustálý řev motorů, výfukové zplodiny, na silnici vyjeté koleje, trhající se krajnice. Tak to v těchto dnech vypadá v Jaroslavi na Holicku. Obec doplácí na probíhající rekonstrukci páteřního tahu I/35 z Holic na Vysoké Mýto. Přes Jaroslav teď proudí veškerá silniční doprava včetně kamionové.

Komentář Stanislava Šulce: Jiří Kajínek Superstar

Po šesti dnech a nocích permanentního přímého přenosu se národ dočkal. Nejslavnější vězeň Jiří Kajínek, několikrát trestaný recidivista a odsouzený dvojnásobný vrah, se konečně dostal na svobodu. A opuštění vězení by lépe než Kajínek nezvládla ani Paris Hiltonová, která před lety také musela za katr. Vyšel postarší chlapík, jehož nadprůměrná muskulatura zářila téměř stejně jako již proslulé tílko. Dav čekatelů před věznicí si s ním udělal selfie, veřejnoprávní i další televize celou chvilku přenášely naživo a celý kolotoč zájmu o Kajínka nebere konce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies