Plně obsazeno měl celé prázdniny hotel Praha v Hřensku na Děčínsku a rezervace má také na září. "Je to pravidelně každé léto. Jsme sezonní region, takže přes prázdniny je plno, v zimě je to slabší," řekla recepční. "Nadále platí, že z cizinců přijíždí hlavně Němci," dodala.

České Švýcarsko je nejoblíbenější turistickou oblastí Ústeckého kraje. Národní park nabízí pěší i cyklistickou turistiku, představuje architekturu podstávkových domů, je v něm řada skal a roklí. Rezervace do hotelů v Hřensku turisté vyřizují i s ročním předstihem.

Dva měsíce bez přestávky byl byl obsazen také hotel Ostrov u Tisé nedaleko Ústí nad Labem. Zařízení nabízí vedle luxusního ubytování také třeba wellness centrum. "Jsme plní vždy od července do září, i když hosté přijíždí po celý rok," řekl Pavel Váňo z hotelu. Podle něj letos výrazně převažuje česká klientela, která tvoří 90 procent.

Vyhledávaný byl i letos autokemp Vikletice u Nechranické přehrady. "Obsazenost je dobrá, ale určitě nedosáhne rekordu z loňského roku, to jsme měli doslova natřískáno," řekl Ivan Bárta z kempu, který bude v provozu do konce září. Do kempu jezdí hlavně Češi, navštěvují ho i Němci, Belgičané, Poláci a další Evropané.

Menší zájem turistů než v loňském roce zaznamenal také kemp u Kamencového jezera nedaleko Chomutova. "Víkendy byly vždy plné, ale přes týden bylo o dost míň než loni," řekla recepční v kempu. Podle ní je na vině hlavně počasí. "Výkyvy počasí nepřály venkovnímu pobytu, hosté s prvními kapkami deště odjížděli," dodala. Kemp má otevřeno do 2. října.

Autokemp Osek nedaleko Teplic provozuje od letošní sezony město. Radnice investovala před zahájením sezony do vybavení chatek, v celém areálu funguje bezdrátové wi-fi připojení. "Určitě se nám náklady vrátí. Tržby jsou zatím 1,5 milionu korun, a to máme i mnoho rezervací na září," řekl vedoucí kempu Petr Šíla. Do kempu přijíždí lidé z celé Evropy, v blízkosti je otevřené přírodní koupaliště. Nizozemci si často zaplatí stání pro karavan na celý rok a přijíždějí na otočku.

Letní turistická sezona bude podle statistik návštěvnosti památek a jiných atrakcí patřit podobně jako ta loňská mezi ty lepší. Zejména u tuzemských hostů se zvýšil zájem o sever Čech, což provozovatelé přičítají nejisté bezpečnostní situaci ve světě.