Šenk na zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku měl během prázdnin problémy s hygienou. V občerstvení se podle hygieniků neuklízelo, skladovaly se tam prošlé potraviny a potraviny neznámého původu.

Problémy odhalila kontrola zaměstnanců Krajské hygienické stanice v polovině srpna. Počátkem září se hygienici vrátili do občerstvení znovu, zjištěné nedostatky byly mezitím odstraněny.

„Při srpnové kontrole bylo na místě zjištěno, že se v provozovně neprovádí řádný úklid a že dochází ke křížení při skladování potravin v chladícím zařízení. Ve skladu, pod barem a v předsíni záchodu byly chaoticky poházené varné nádoby, obalový materiál, nápoje i úklidové prostředky, na podlaze ve skladu byly evidentní nánosy nečistot. Inventář v kuchyni byl mastný," uvedla Krajská hygienická stanice.

Našly se potraviny neznámého původu

„Současně byly v chladícím a mrazícím zařízení zjištěny potraviny s prošlým datem použitelnosti (mělněné vepřové maso, kuřecí prsní řízky, salám, smetana, mléko, jogurty, tvaroh) či neznámého původu, bez označení, a dále byla v mrazícím zařízení skladována zmrzlina, kde do jedné nádoby bylo smícháno více druhů bez označení data otevření," informovali ve své zprávě hygienici.

Na místě proto ihned nařídili likvidaci těchto potravin. Provozovatelce za zjištěné nedostatky dali pokutu.

Už je vše v pořádku

Opakovaná kontrola prokázala, že veškeré zjištěné nedostatky byly odstraněny - provozovna byla uklizená, vybavení a pracovní plochy a náčiní jsou udržované v čistotě, došlo k odstranění nepotřebného inventáře. „V chladícím a mrazícím zařízení jsou uchovávány pouze potraviny bezpečné, tj. řádně značené, při požadovaných skladovacích teplotách a s dodrženým datem použitelnosti," uvádí zpráva hygieniků.