VYBERTE SI REGION

Lákání turistů do Mostu nepřináší uspokojivé výsledky. Bublina praská

Mostecko - Mostu se oficiálně navlékají krásné šaty, ale město zůstává nahé. Na probuzení do reality nejsou třeba žádné drahé analýzy. Stačí se koukat kolem sebe. Je léto, vrchol turistické sezóny, ale ulice Mostu jsou liduprázdné. Pár cizinců potkáte občas na poště, v obchodech, u kostela.

16.8.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: Michaela Hasíková

„Tady chcíp pes!" tvrdí někteří Mostečané. A statistiky jim dávají za pravdu.

V Ústeckém kraji patří okres Most co do počtu ubytovaných hostů a hotelů k nejhorším. Sen o tom, že cestovní ruch v tomto století výrazněji pomůže místní ekonomice a sníží nezaměstnanost, zůstává zatím jen snem. A zřejmě jím bude ještě dost dlouho.

„Most má dlouhodobě image těžebního a průmyslového regionu a toto povědomí o městě neprospívá cestovnímu ruchu," shodli se před prázdninami městští zastupitelé, když schválili Strategický plán rozvoje města Most do roku 2020.

Aby podpořila turismus, chce radnice například posílit propagaci a využít k tomu rekultivovanou krajinu a zlepšování životního prostředí.

„Most se mi líbí. Překvapila mě i okolní příroda," říká mladá umělkyně Anna Sypěnová z Přerova, která přijela do města malovat.

Jenže lákat jen na změnu krajiny, na „dromy", kostel, pár slavností, jezera a hrad je málo. A město to dobře ví.

Přiznává, že potíží je víc, třeba nízká úroveň služeb. Podle městské Turistické informační kanceláře jsou ubytovací kapacity dostatečné, s restauracemi je to však horší.

„Ani ne tak co se týče jejich počtu, ale spíše úrovně jejich služeb. Jedním z problémů je nedostatečná jazyková vybavenost velké části obsluhujícího personálu," tlumočí stanovisko odborníků Klára Vydrová z radničního tiskového oddělení.

„Je to o penězích," říká Roman Sejval, člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a mostecký gastronomický pedagog. Podle něj restaurace neinvestují do schopných manažerů a soustředí se na levnější jídla z méně kvalitních surovin. Zároveň připouští, že místní podnikatelé to mají těžší než jinde: okolní průmysl a slabá nabídka pro delší pobyty klientelu už na první pohled odrazuje.

Například se Švýcarskem, kde včera Sejval byl, se to prý nedá srovnávat. „Jestli chce někdo vidět vzor, jak má vypadat cestovní ruch, tak ať se jede podívat do Zermattu u Matterhornu," nabádá Sejval, který pracoval v evropských pětihvězdičkových hotelech.

Mosteckému ubytovacímu areálu Benedikt se přesto daří. Podle ředitelky rekreačního komplexu Jitky Sidorové pomáhá i reklama a fakt, že spokojení hosté se vracejí nebo říkají o Benediktu známým.

„Tento rok jsme zaznamenali nárůst počtu návštěvníků. Už nám nestačí ubytovací kapacita. Proto chystáme její rozšíření o sedm jednolůžkových pokojů," říká Sidorová. Komplex má včetně bungalovů kapacitu 60 lůžek.

V celkovém hodnocení návštěvnosti za 1. desetiletí 21. století je ale okres Most ze sedmi okresů v Ústeckém kraji šestý od konce v počtu ubytovaných hostů a hromadných ubytovacích zařízení. Hůře jsou na tom jen Louny. Podle Českého statistického úřadu mezi nejvíce navštěvované okresy patří Děčín, Chomutov a Teplice.

Autor: Martin Vokurka

16.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Od roku 2007 ubývá žen, které berou antikoncepci

Donald Trump.
22

Český krajan ze státu New Yorku očekává za Trumpa rozkvět USA

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

V mrazu rostou hutím náklady na výrobu, musí rozmrazovat suroviny

V mrazivém počasí vzrůstají slezským hutím náklady na výrobu. Jak v ArcelorMittalu Ostrava (AMO), tak v Třineckých železárnách se to týká hlavně vstupních surovin, které se musejí rozmrazovat. Řekly to mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková a TŽ Petra Jurásková. Výši nákladů na rozmrazování ale podniky nedokážou vyčíslit.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies