VYBERTE SI REGION

102letá Ústečanka: Láska prochází žaludkem, proto je tolik rozvodů!

Ústí nad Labem – Anna Walterová, 102letá Ústečanka, vzpomíná na staré Ústí a jak se v něm žilo.

4.11.2013
SDÍLEJ:

Anna Walterová. Foto: Miroslav Vlach

Pivo, becherovka, olomoucké tvarůžky, ale i svíčková a hlavně knedlo-zelo-vepřo. To bejvávala česká značka. „Dnes je snad každý umělec zároveň kuchařem. Ten, kdo sbírá recepty, musí mít plnou knihovnu. To bych chtěla vidět, jestli také ty naše krásky umějí vařit, když tam není kamera. Maminka by se hanbou propadla, kdybych neuměla udělat oběd. Dnes je to trochu podpásovka, mnohdy jsou důležitější dlouhé nohy a zajímavé tetování. V kuchyni vládnou muži, mají prý větší fantazii," říká Anička Walterová, 102letá seniorka z Krásného Března. Její vzpomínky pro čtenáře Deníku se dnes točí kolem vaření.

„Maminka a tchyně byly skvělé kuchařky. Doma jsme byly tři holky, každý recept jsme si nejprve nastudovaly, potom pod dohledem vyzkoušely. Když se chtěla holka vdát, musela umět vařit. Knedlíky jsou základ české kuchyně, to nás odlišuje od zbytku Evropy," tvrdí Anna Walterová.

Ona sama dělávala hrnečkové knedlíky. „Vypadaly dobře na talíři. Do vymaštěného hrnečku se dá knedlíkové těsto a vše se dělá v páře 15-20 minut. Hodně se dříve vařily omáčky. U nás byla oblíbená rajská a křenová. Buřtguláš, uhlířina, bramborové placky, škubánky s mákem polité škvarky, vdolky s povidly a skořicí, brambory na loupačku s tvarohem. To byla předválečná klasika. Dnes jsou jiné možnosti," říká Anna Walterová.

Chvilku jsme porovnávaly ceny, potom jsme toho raději nechali. „ Víte třeba co bylo mejdlíčko? Barevná dětská pochoutka bez chuti a zápachu. Cena v halířích," vysvětluje seniorka.

Trhy na náměstí

Zamyslí se, jako by listovala v knize  a po chvilce vypráví dál.

„Jeden čas jsme bydleli v drážním domku, ale slepice a králíky jsme měli, jako každý v obci. Veškerý odpad z kuchyně se zužitkoval. Vesnice byla potravinářskou zásobárnou měst. V Ústí se kolem roku 1920 – 30 na náměstí pořádaly velké trhy, kde se prodávalo všechno," upozorňuje Anna  Walterová.

Statkáři z kopců nabízeli ve městě zeleninu, ovoce, drůbež, maso, mléčné výrobky. „Máslo bylo vážené, ale také mimořádně kvalitní z dřevěných formiček. Domácí tvaroh, to byla dobrota! Myslím, že v Lovosicích se dokonce prodávali koně. Byly tam někde takové zvláštní kovové tyče na přivazování, my jsme na nich jako děti cvičily," vrací se ve vzpomínkách o osmdesát let zpátky.

„Největší pokrok v porovnání s předchozími lety však nastal v samotné kuchyni. Dříve se nádobí mylo v lavóru, někdo měl takzvaný mycí stůl, kde byly vedle sebe dvě kovové nádoby. V kamnech se topilo uhlím. Dnes je největší vymožeností pracujících žen myčka, mikrovlnná trouba a donáška pizzy až do ložnice," srovnává seniorka.

Hodně se mluví o tom, že jsme jako národ přibrali na váze. To ale Anna Walterová nechce ani slyšet. „Naše děvčata jsou nejkrásnější na celém světě a Jágr je fešák i ve čtyřiceti. Člověk by měl všechno ochutnat, aby se rád vracel k tomu svému.  Pravidelné jídlo je základ, tam máme rezervy,"  končí vyprávění Anna Walterová.

Autor: Miroslav Vlach

4.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.
1

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Poslední rozloučení s bývalým politickým vězněm a skautským činovníkem Jiřím Navrátilem proběhlo 22. ledna v Praze.
16

Skauti a přátelé se rozloučili s Jiřím Navrátilem

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies