VYBRAT REGION
Zavřít mapu

102letá Ústečanka: Láska prochází žaludkem, proto je tolik rozvodů!

Ústí nad Labem – Anna Walterová, 102letá Ústečanka, vzpomíná na staré Ústí a jak se v něm žilo.

4.11.2013
SDÍLEJ:

Anna Walterová. Foto: Miroslav Vlach

Pivo, becherovka, olomoucké tvarůžky, ale i svíčková a hlavně knedlo-zelo-vepřo. To bejvávala česká značka. „Dnes je snad každý umělec zároveň kuchařem. Ten, kdo sbírá recepty, musí mít plnou knihovnu. To bych chtěla vidět, jestli také ty naše krásky umějí vařit, když tam není kamera. Maminka by se hanbou propadla, kdybych neuměla udělat oběd. Dnes je to trochu podpásovka, mnohdy jsou důležitější dlouhé nohy a zajímavé tetování. V kuchyni vládnou muži, mají prý větší fantazii," říká Anička Walterová, 102letá seniorka z Krásného Března. Její vzpomínky pro čtenáře Deníku se dnes točí kolem vaření.

„Maminka a tchyně byly skvělé kuchařky. Doma jsme byly tři holky, každý recept jsme si nejprve nastudovaly, potom pod dohledem vyzkoušely. Když se chtěla holka vdát, musela umět vařit. Knedlíky jsou základ české kuchyně, to nás odlišuje od zbytku Evropy," tvrdí Anna Walterová.

Ona sama dělávala hrnečkové knedlíky. „Vypadaly dobře na talíři. Do vymaštěného hrnečku se dá knedlíkové těsto a vše se dělá v páře 15-20 minut. Hodně se dříve vařily omáčky. U nás byla oblíbená rajská a křenová. Buřtguláš, uhlířina, bramborové placky, škubánky s mákem polité škvarky, vdolky s povidly a skořicí, brambory na loupačku s tvarohem. To byla předválečná klasika. Dnes jsou jiné možnosti," říká Anna Walterová.

Chvilku jsme porovnávaly ceny, potom jsme toho raději nechali. „ Víte třeba co bylo mejdlíčko? Barevná dětská pochoutka bez chuti a zápachu. Cena v halířích," vysvětluje seniorka.

Trhy na náměstí

Zamyslí se, jako by listovala v knize  a po chvilce vypráví dál.

„Jeden čas jsme bydleli v drážním domku, ale slepice a králíky jsme měli, jako každý v obci. Veškerý odpad z kuchyně se zužitkoval. Vesnice byla potravinářskou zásobárnou měst. V Ústí se kolem roku 1920 – 30 na náměstí pořádaly velké trhy, kde se prodávalo všechno," upozorňuje Anna  Walterová.

Statkáři z kopců nabízeli ve městě zeleninu, ovoce, drůbež, maso, mléčné výrobky. „Máslo bylo vážené, ale také mimořádně kvalitní z dřevěných formiček. Domácí tvaroh, to byla dobrota! Myslím, že v Lovosicích se dokonce prodávali koně. Byly tam někde takové zvláštní kovové tyče na přivazování, my jsme na nich jako děti cvičily," vrací se ve vzpomínkách o osmdesát let zpátky.

„Největší pokrok v porovnání s předchozími lety však nastal v samotné kuchyni. Dříve se nádobí mylo v lavóru, někdo měl takzvaný mycí stůl, kde byly vedle sebe dvě kovové nádoby. V kamnech se topilo uhlím. Dnes je největší vymožeností pracujících žen myčka, mikrovlnná trouba a donáška pizzy až do ložnice," srovnává seniorka.

Hodně se mluví o tom, že jsme jako národ přibrali na váze. To ale Anna Walterová nechce ani slyšet. „Naše děvčata jsou nejkrásnější na celém světě a Jágr je fešák i ve čtyřiceti. Člověk by měl všechno ochutnat, aby se rád vracel k tomu svému.  Pravidelné jídlo je základ, tam máme rezervy,"  končí vyprávění Anna Walterová.

Autor: Miroslav Vlach

4.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hrůza,  kterou po sobě zanechal zatím neznámý pytlák v Trojanovicích.
7

Otřesný případ! Pytlák vyhodil vnitřnosti srny, ta ale byla březí

Ilustrační foto
29

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

DOTYK.CZ

Show se dá udělat i na téma: Jak jsme to podělali

Vystoupení v Caruso Show, rozjezd životně-stylového časopisu Krausmagazin, Stay Zmrd v Českých Budějovicích… Své největší krachy a průšvihy připomněli ve čtvrtek 23. března na večeru Fuckup Nights Prague v pražské Lucerně například zpěvák Monkey Business Matěj Ruppert, marketér a reklamní odborník Josef Havelka nebo stand up komik Nikola Džokič.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies