VYBERTE SI REGION

V Lounech se chystá stavba pivovaru, vařit začne na jaře

Louny – Vznikne poblíž Zahradního města v bývalých kasárnách. Ze tří pivovarů v Lounech bude největší, pivo chce dodávat do restaurací.

2.8.2014
SDÍLEJ:

Minipivovar v Zichovci byl otevřen před dvěma lety. Příští rok by měl některá svá piva vařit v Lounech.Foto: Kateřina Husárová

V Lounech vznikne další minipivovar. V pořadí už třetí. Vybudovat ho chce v jednom z objektů v bývalém areálu kasáren Ivan Husák, majitel Zichoveckého pivovaru. Ten je zároveň starostou této obce na hranici okresů Louny a Kladno.

V Lounech v současné době působí minipivovary Lounský žejdlík a Pivo ZLoun. Oba svá piva nabízejí ve vlastní restauraci. U třetího minipivovaru to ale bude jinak. „Restauraci v Lounech neplánujeme. Budeme pivo jen vařit a nabídneme ho restauracím v Lounech a okolí. Stáčet ho budeme do sudů, pokud bude zájem, budeme moci nabídnout i pivo do tanku," vysvětlil Ivan Husák.

U pivovaru bude vyhlídka pro veřejnost

Nedávno pro účely minipivovaru koupil jednu z budov v bývalém areálu kasáren v ulici 5. května na okraji Zahradního města. Dříve areál sloužil jako střelnice, na její kontrolní věži se počítá s vybudováním vyhlídky pro veřejnost.

„Na podzim začneme se stavebními úpravami, vařit pivo chceme začít příští rok na jaře," vysvětlil Ivan Husák. „Budeme vařit hlavně desítku a dvanáctku, eventuálně ještě jedenáctku," dodal.

Náklady dosáhnou 25 milionů korun

Projektovaná kapacita nového pivovaru v Lounech má být až 10 tisíc hektolitrů, ve městě tedy bude největší. Náklady na vybudování pivovaru by se měly pohybovat kolem 25 milionů korun.

Produkce speciálních piv zůstane v Zichovci. Tamní pivovar vznikl před dvěma roky, jeho letošní produkce bude kolem 800 hektolitrů.

V Zichovci se budou vařit speciály

Po spuštění partnerského pivovaru v Lounech bude v Zichovci větší prostor právě pro vaření speciálů. „Vícestupňová piva potřebují ležet minimálně dvojnásobnou dobu oproti desítce, které stačí i 14 dní. Proto teď na Zichovci sotva stíháme vyrábět, ale nechceme ubrat ani na kvalitě ani na nabídce druhů," vysvětluje Husák.

Myšlenka na zřízení pivovaru v Zichovci napadla majitele v obecní restauraci, která byla v kraji unikátní tím, že byla samoobslužná. Každý občan měl od ní klíče a místo placení se dělaly čárky na tabuli, dluhy se srovnávaly jednou týdně. Když se pak Husák, který je v obci starostou, rozhodoval, čemu se bude věnovat po skončení svého působení v jiném oboru, rozhodl se pro pivovar. „Průmyslově vyráběná piva nám nechutnala, a tak jsme si řekli, že by bylo dobré mít své vlastní pivo," říká zichovecký rodák.

Do stavby, jejíž součástí je pivovar, restaurace, multifunkční sál a ubytování, investoval Husák ze svého zhruba 50 milionů korun. Roční obrat pivovaru, včetně doprovodných služeb, se pohybuje kolem 2,5 milionu korun.

Tuzemský chmel a měkká voda z Krušných hor

Nyní se v Zichovci vaří čtyři druhy piva – desítka, dvanáctka, černé pivo a polotmavá patnáctka zvaná Magor. Základem úspěchu je podle sládka kromě receptury tuzemský chmel a měkká voda z Krušných hor. „Největší zájem, který stále stoupá, je o klasickou desítku. Ale hodně se ujalo i speciální medové pivo, do nějž nám med dodává místní chovatel včel," říká Rudolf Rajniš, sládek Zichoveckého pivovaru.


PIVOVARY V LOUNECH

LOUNSKÝ ŽEJDLÍK

• minipivovar byl založen v roce 2013 v penzionu Domov na rohu Rybalkovy a Pudlovské ulice, majitelem je Vladimír Wagner

• historická budova penzionu prošla rozsáhlou rekonstrukcí

• minipivovar vaří Lounský žejdlík 11°, Lounský žejdlík 13° tmavý a speciály

PIVO ZLOUN

• za zrodem tohoto pivovaru stojí Roman Tvrdý a Radek Taraba

• sídlí v objektech baru Ája a přilehlé staré tělocvičně u letního cvičiště

• první pivo uvařil loni

• vaří piva ZLoun (10° světlé), Jantar ZLoun (11° polotmavý speciální ležák), Tvrďák ZLoun (12° světlý ležák), Lyon (13° tmavý speciální ležák), ALEnt (15° speciál)

PIVOVAR LOUNY

• velký pivovar při silnici ve směru na Černčice z roku 1890 skončil s vařením piva v roce 2010

• pivo se značkou Louny dál vaří společnost Heineken v Ústí nad Labem

Autor: Petr Kinšt

2.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tři lidské životy si vyžádala vážná dopravní nehoda, k níž došlo v pátek kolem půl šesté ráno na železničním přejezdu ve Vejprnicích.
AKTUALIZOVÁNO
15 10

Tragické ráno. Na Plzeňsku zemřeli při srážce auta a vlaku tři lidé

Ilustrační foto
2

Autorské poplatky dramaticky neporostou, zvýší se maximálně o inflaci

Dožijí se astrologové povinných účtenek?

/Pohledem Deníku/ - V duchu slavného výroku Andreje Babiše – je možné, že „všeci kradli". Myšleno hospodští.

Boj o Harrachov. Jansta se zlobí na lži v České televizi

Harrachov - Vzpomínáte? Tady pod můstkem slavil úspěšný skokan na lyžích Pavel Ploc. Hned vedle zase udělala první krůčky biatlonistka Eva Puskarčíková. Teď ale Harrachov poutá pozornost jinak. Krkonošské středisko má problém.

Prošlé i neznámé výbušniny. Třetina prodejců před Silvestrem porušila předpisy

Třetina prodejců pyrotechniky v prosinci, tedy v rušném období před Silvestrem, porušila předpisy. Nabízeli třeba neznámé a prošlé výbušniny, a v Praze dokonce skladovali trhovci na jednom místě půl tuny výbušnin, ačkoli povoleno je nejvýše 80 kilogramů. Vyplývá to z kontrol České obchodní inspekce (ČOI), která dnes zveřejnila výsledky v tiskové zprávě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies