Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Lounech se chystá stavba pivovaru, vařit začne na jaře

Louny – Vznikne poblíž Zahradního města v bývalých kasárnách. Ze tří pivovarů v Lounech bude největší, pivo chce dodávat do restaurací.

2.8.2014
SDÍLEJ:

Minipivovar v Zichovci byl otevřen před dvěma lety. Příští rok by měl některá svá piva vařit v Lounech.Foto: Kateřina Husárová

V Lounech vznikne další minipivovar. V pořadí už třetí. Vybudovat ho chce v jednom z objektů v bývalém areálu kasáren Ivan Husák, majitel Zichoveckého pivovaru. Ten je zároveň starostou této obce na hranici okresů Louny a Kladno.

V Lounech v současné době působí minipivovary Lounský žejdlík a Pivo ZLoun. Oba svá piva nabízejí ve vlastní restauraci. U třetího minipivovaru to ale bude jinak. „Restauraci v Lounech neplánujeme. Budeme pivo jen vařit a nabídneme ho restauracím v Lounech a okolí. Stáčet ho budeme do sudů, pokud bude zájem, budeme moci nabídnout i pivo do tanku," vysvětlil Ivan Husák.

U pivovaru bude vyhlídka pro veřejnost

Nedávno pro účely minipivovaru koupil jednu z budov v bývalém areálu kasáren v ulici 5. května na okraji Zahradního města. Dříve areál sloužil jako střelnice, na její kontrolní věži se počítá s vybudováním vyhlídky pro veřejnost.

„Na podzim začneme se stavebními úpravami, vařit pivo chceme začít příští rok na jaře," vysvětlil Ivan Husák. „Budeme vařit hlavně desítku a dvanáctku, eventuálně ještě jedenáctku," dodal.

Náklady dosáhnou 25 milionů korun

Projektovaná kapacita nového pivovaru v Lounech má být až 10 tisíc hektolitrů, ve městě tedy bude největší. Náklady na vybudování pivovaru by se měly pohybovat kolem 25 milionů korun.

Produkce speciálních piv zůstane v Zichovci. Tamní pivovar vznikl před dvěma roky, jeho letošní produkce bude kolem 800 hektolitrů.

V Zichovci se budou vařit speciály

Po spuštění partnerského pivovaru v Lounech bude v Zichovci větší prostor právě pro vaření speciálů. „Vícestupňová piva potřebují ležet minimálně dvojnásobnou dobu oproti desítce, které stačí i 14 dní. Proto teď na Zichovci sotva stíháme vyrábět, ale nechceme ubrat ani na kvalitě ani na nabídce druhů," vysvětluje Husák.

Myšlenka na zřízení pivovaru v Zichovci napadla majitele v obecní restauraci, která byla v kraji unikátní tím, že byla samoobslužná. Každý občan měl od ní klíče a místo placení se dělaly čárky na tabuli, dluhy se srovnávaly jednou týdně. Když se pak Husák, který je v obci starostou, rozhodoval, čemu se bude věnovat po skončení svého působení v jiném oboru, rozhodl se pro pivovar. „Průmyslově vyráběná piva nám nechutnala, a tak jsme si řekli, že by bylo dobré mít své vlastní pivo," říká zichovecký rodák.

Do stavby, jejíž součástí je pivovar, restaurace, multifunkční sál a ubytování, investoval Husák ze svého zhruba 50 milionů korun. Roční obrat pivovaru, včetně doprovodných služeb, se pohybuje kolem 2,5 milionu korun.

Tuzemský chmel a měkká voda z Krušných hor

Nyní se v Zichovci vaří čtyři druhy piva – desítka, dvanáctka, černé pivo a polotmavá patnáctka zvaná Magor. Základem úspěchu je podle sládka kromě receptury tuzemský chmel a měkká voda z Krušných hor. „Největší zájem, který stále stoupá, je o klasickou desítku. Ale hodně se ujalo i speciální medové pivo, do nějž nám med dodává místní chovatel včel," říká Rudolf Rajniš, sládek Zichoveckého pivovaru.


PIVOVARY V LOUNECH

LOUNSKÝ ŽEJDLÍK

• minipivovar byl založen v roce 2013 v penzionu Domov na rohu Rybalkovy a Pudlovské ulice, majitelem je Vladimír Wagner

• historická budova penzionu prošla rozsáhlou rekonstrukcí

• minipivovar vaří Lounský žejdlík 11°, Lounský žejdlík 13° tmavý a speciály

PIVO ZLOUN

• za zrodem tohoto pivovaru stojí Roman Tvrdý a Radek Taraba

• sídlí v objektech baru Ája a přilehlé staré tělocvičně u letního cvičiště

• první pivo uvařil loni

• vaří piva ZLoun (10° světlé), Jantar ZLoun (11° polotmavý speciální ležák), Tvrďák ZLoun (12° světlý ležák), Lyon (13° tmavý speciální ležák), ALEnt (15° speciál)

PIVOVAR LOUNY

• velký pivovar při silnici ve směru na Černčice z roku 1890 skončil s vařením piva v roce 2010

• pivo se značkou Louny dál vaří společnost Heineken v Ústí nad Labem

Autor: Petr Kinšt

2.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dílčí výsledky houbařských výprav Jiřího Laštůvky z uplynulého týdne.
1 4

Hlinecký houbař nanosil za týden z lesa přes tisíc hřibů

Školačka pochází údajně z městečka Pulsnitz u Drážďan
15

Mezi džihádistkami chycenými v Mosulu je i šestnáctiletá Němka od Drážďan

Zeman bude do krajů nadále jezdit, podle Ovčáčka to není kampaň

/ANKETA/ Prezident Miloš Zeman bude v návštěvách krajů od září pokračovat, nejsou součástí předvolební kampaně, míní prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zvážit cesty, případně zahrnout náklady na ně jako bezúplatné plnění do volebního limitu, by měl Zeman podle člena Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jana Outlého. Zeman bude v přímé volbě usilovat o znovuzvolení, limit nákladů pro každého kandidáta je 50 milionů korun.

AUTOMIX.CZ

Tohle nám nedělejte. 10 věcí, které spolehlivě naštvou každého nadšence do aut

Jste automobilový nadšenec? Potom jistě nemůžete vystát některé návyky, zlozvyky a názory, se kterými se občas setkáváte ze strany „neautařů“. V mnoha případech se sice jedná o malicherné drobnosti, ale sami víme, že pokud jde o naše plechové miláčky, není žádná drobnost dostatečně malá.

Parašutistka spadla na rodinný dům

Žena se zranila, ale byla při vědomí. K nehodě došlo v Nové Vsi na Plzeňsku.

Kláštery nabízejí poznání, odpočinek, ubytování i nové zážitky

Kláštery jako cíl výletů, seznámení s historií i nalezení chvíle klidu v uspěchaném světě prezentuje web Klášterní stezky. Vytvořili ho učitelé a studenti pražské pedagogické fakulty a zahrnuje podrobné informace o více než dvacítce klášterů v Čechách a na Moravě. Seznamuje s řeholním životem i s tím, jak církev postupně staleté objekty renovuje. Kláštery jsou stále více objevovanou skupinou památek, která láká zájemce o kulturu i milovníky technických či přírodních památek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení