Muže, který v silné opilosti pomočil sedačky pro cestující v osobním vlaku a v Kryrech na nádraží ho před týdnem z vagonu vyvedli policisté, čekají další nepříjemnosti. České dráhy (ČD) se například chystají vymáhat po něm náhradu škody.

Na dotaz Deníku to sdělil Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah. „Pokud jsou viníci známi, náhradu škodu od nich uplatňujeme, to platí všeobecně v celé ČR," řekl. A nemusí jít podle něj jen o poplatek za úklid po znečištění vlaku, ale například i o náhradu škod souvisejících se zpožděním vlaku kvůli mimořádné situaci, dodal. „V tomto konkrétním případě musel být znečištěný vůz vyřazen z vlakové soupravy a provádělo se jeho zevrubné čištění a dezinfekce. Odstavení a mimořádné čištění vyřadilo vagón na několik dní z pravidelného provozu," uvedl Petr Šťáhlavský.

Připomeňte si: Opilý muž močil ve vlaku na sedačku. Policisté ho museli vyvést

Jak jsme už informovali, k události došlo minulý pátek, 15. července. Opilí muži byli na místě dva, jeden z nich pomočil sedačku. Vlakvedoucí si s jejich chováním nevěděla rady a přivolala na pomoc policii. „Policisté oba podnapilé muže vyzvali k prokázání totožnosti a potom k opuštění vlaku. Oba dotyční je pak bez odporu následovali ven na nádraží, k žádnému konfliktu, ani slovnímu či fyzickému útoku při zásahu nedošlo," popsala úkon policie Jaromíra Střelcová, mluvčí Policie ČR Louny.

A jak často k podobným problémům s opilými lidmi a zásahům policie ve vlacích dochází? „V rámci celé České republiky žádáme Policii ČR o pomoc přibližně ve 30 až 40 případech měsíčně. Ve statistikách však nerozlišujeme důvod, zda šlo o cestujícího opilého, agresivního, bez jízdenky a podobně," upřesnil Petr Šťáhlavský. Kromě toho vybrané rizikové vlaky doprovázejí mobilní patroly civilní bezpečnostní agentury, spolupracující s ČD. „Jiné doprovody a kontroly zajišťuje i sama Policie ČR podle svých plánů," dodal mluvčí ČD.