Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší kuchař České republiky je z Mostu

Most - Chce ho vysoká hotelová škola ve švýcarském Locarnu. Nabídla mu stipendium. On zatím váhá, protože prestižní studium pod Alpami by i tak bylo drahé. Po letošní maturitě půjde možná na vysokou do Prahy, nebo rovnou do práce. Třeba do ciziny. Hodlá být šéfkuchařem. Sní také o založení vysoké kulinářské školy. „Byla by první v republice," uvažuje nahlas.

29.1.2014
SDÍLEJ:

Jan Horák, vítěz prestižního Bidvest Gastro Junior 2014, stojí ve školní kuchyni. Nový dvacetiletý talent pochází z Litoměřic, v Mostě studuje a bydlí na internátu. Svou restauraci mít nechce. „Je to risk, do toho bych nešel,“ říká.Foto: DENÍK/Martin Vokurka

Jan Horák míří opravdu vysoko. Ale má na to. Je to zlatý kuchař. Student Soukromé hotelové školy Bukaschool vyhrál juniorské mezinárodní gastronomické mistrovství České republiky. Ve finále v Brně porazil mládežnickou elitu z několika zemí.

„Byl jsem hrozně dojatý," říká. Porota ocenila, jak zapracoval do čtyřporcového chodu kančí hřbet a kančí kýtu. Za 45 minut udělal špičkové chutné designové jídlo.

Nepochází z kuchařské rodiny. Jeho maminka je soudkyně, tatínek advokát. Vaření a pečení pozoroval, sotva se naučil chodit. V devíti letech jej ovlivnil kroužek Mistr kuchař, kde se naučil základy. Doma z něj chtěli mít ekonoma. Obchodní akademii ale nedodělal. Touha být kuchařem byla silnější. „Jsem spokojený a neměnil bych nich," svěřuje se. A jaké má oblíbené jídlo? Velký kus masa. Co rád vaří? Všechno. „Všichni se toho snaží využít," směje se.

O české kuchyni si myslí, že má své chyby, ale je výborná. Za posledních šest sedm let se toho navíc podle něj hodně změnilo k lepšímu i díky osvětě. Hlavně prý nešetřit a dopřát si kvalitu. Jeho učitel Roman Sejval o jeho schopnostech nepochybuje. „Vím, že patří k nejlepším," netají se pedagog. Z mostecké školy uspěli na mistrovství i další dva studenti. Tia Fabio má bronz ze soutěže číšníků, Petra Gasparová je pátá z cukrářů. Bukaschool v období 2010 až 2014 získala celkem dvanáct zlatých medailí a vede republikový řebříček.

Autor: Martin Vokurka

29.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Odchytové klece na divočáky na myslivecké střelnici ve Zlíně.
23

Když se prase otočí, klec se uzavře. Hejtman nevylučuje ani trávení divočáků

Psí útulek. Ilustrační foto.
10

Pátrání po psech ztěžují nezodpovědní nálezci

Ostrava zřejmě o své kukuřičné bludiště přijde. Je údajně nejhorší ze všech!

Kukuřičné bludiště - můžete se v něm ztratit, ale i pobavit. Ostravský labyrint u Staré Bělé nabízí asi tři kilometry propletených cest. To, co zevnitř nepůsobí nikterak neobvykle, vytváří při pohledu shora zajímavý obrazec. Bludišti dominují kladiva v jeho středu. 

Evropu drancují lupiči sladkostí. Ve Švédsku ukradli čtyři tuny Ferrera

Řidič kamionu s nákladem čokoládových pochoutek spal na odpočívadle v jižním Švédsku. Hbití zloději zatím z návěsu „vymístili“ čtyři tisíce kilogramů nejrůznějších výrobků známé italské značky Ferrero.

Nejvyšší žalobce Zeman bude vypovídat. Pelikán ho zbavil mlčenlivosti

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se nakonec rozhodl zbavit mlčenlivosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Učinil tak poté, co mu dnes sněmovní komise pro vyšetřování úniku informací z vyšetřovacích spisů objasnila důvody, proč chce žalobce vyslechnout. 

Krkonošská expedice na Špicberky. Tam, kde nezapadá slunce

Skupina krkonošských přírodovědců absolvovala expedici na severské souostroví Špicberky, přesněji v norštině Svalbard. Nejvyšší české hory za Arktidu vyměnilo na čtrnáct dní osm pracovníků Správy Krkonošského národního parku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení